František Tichý: Pět na pět

28. květen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravou dnes proběhne velký ženský závod. Součástí Českého běhu žen je také zajímavý projekt '5 na 5', který jsme ve vysílání i na webu pravidelně sledovali.

Překonat sama sebe, dát svému životu nový impuls, vylepšit si zdraví a kondici a přitom třeba i shodit pár nadbytečných kilogramů. To byla nejčastější motivace žen, které si kvůli svému cíli a snu obouvaly na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích i několikrát do týdne běžecké boty. Deset vybraných odhodlaných běžkyň se na Český běh žen od dubna připravovalo pod vedením profesionálního trenéra Martina Olšera.

Původně se ve výzvě '5 na 5' - tedy pět žen na pět kilometrů - počítalo s výběrem pěti účastnic, ale nakonec jich je dvakrát tolik. A co žena, to příběh. Každá má tu svou motivaci jinou. Kdo Český rozhlas Ostrava poslouchá pravidelně a pozorně, tak ví, že přípravu těch deseti žen jsme sledovali od samého začátku a každý pátek odpoledne v reportáži Nadi Čvančarové jste mohli slyšet něco z jejich příběhů.

Pro mě osobně byl asi nejsilnější příběh Radky, které předloni diagnostikovali rakovinu prsu. Prošla si takovým malým peklem a teď se vrací zpátky do života. Ale líbí se mi samozřejmě i motivace dalších. Je to třeba láska k partnerovi nebo konečně předběhnout maminku.

Přípravy jsou pryč, dnes už se běží. Věřím, že každá z těch deseti žen dnes zvítězí. Odměnou za tvrdě vydřené kilometry, které už mají v nohách, je, jak se ženy shodují, podstatné zdokonalení kondice, pár kilo dole i lepší výdrž a nálada. Směle se tak budou moci postavit na start a pětikilometrovou trať Českého běhu žen si pěkně užít.

My samozřejmě celý závod budeme sledovat a ve vysílání i na webu se o všem podstatném dovíte. Hezkou sobotu s Českým rozhlasem Ostrava vám přeje František Tichý.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.