František Zemen fotografoval rodnou vesnici v 50. letech. Snímky teď vystavuje

31. březen 2018

„To je dudák, který chodil po vsích. Ten měl čuch na to, kdy je kde pouť a kde se tak přiživí,“ ukazuje fotograf František Zemen. Listujeme fotografiemi, které na začátku padesátých let dnes pětaosmdesátiletý muž pořídil v rodné vesnici, v Sedle na Strakonicku.

„On to byl světák, uměl několik řečí, sloužil v cizinecké legii, a když se po první světové válce vrátil do Čech, tak si v Domažlicích koupil dudy a zjistil, že se dá jimi uživit,“ komentuje snímek, na kterém sedí zanedbaný stařík v rozpadlých botách s dudy přes rameno.

„A taky vstoupil do historie,“ přizvukuje přítel Františka Zemena, Josef Kalbáč, rodák z nedalekých Třebohostic. „Když v neděli odpoledne, 6. července roku 1945, zastavila u nás na návsi hlídka americké armády, tak začala shánět někoho, kdo by uměl anglicky. To samozřejmě neuměl nikdo, ale zrovna tenhle dudák táhnul po návsi vozíček s dudami. A hned na něj jeden soused zavolal: Pepíku, pojď sem, budeš tlumočit.“

Co přesně se tenkrát strakonický dudák od Američanů dozvěděl, si poslechnout v pořadu Českého rozhlasu České Budějovice Jihočeši.

Fotografie Františka Zemena z 50. let si pak zájemci mohou prohlédnout v českobudějovickém Domě kultury Metropol. Výstava s názvem Bejvávalo tu potrvá až do 20. dubna.

Dudák na fotografii Františka Zemena
autor: Filip Černý
Spustit audio