Františkov má problém – po rekonstrukci železničního viaduktu pod ním neprojedou hasičská auta

4. prosinec 2017

Vedení obce Františkov nad Ploučnicí na Děčínsku není spokojené s nově zrekonstruovaným viaduktem u nádraží. Nevejde se pod něj totiž velké auto dobrovolných hasičů. Správa železniční dopravní cesty chce navíc zrušit nedaleký technický přejezd přes koleje. Starosta se tak obává, že velká část obce zůstane odříznutá od pomoci záchranářů.

„Dřív pod železničním přejezdem hasiči projeli, ale teď ne. Včera jsme to s dobrovolnými hasiči zkoušeli, a na vjezdu vjedou a na výjezdu nevyjedou, protože se komunikace zvedá,“ popisuje nezávislý starosta Františkova Libor Bzura.

Hasiči by se tak podle jeho odhadu nedostali přibližně ke čtvrtině obyvatel obce. Zatím existuje možnost přejet na druhou stranu železnice přes technický přejezd, který byl provizorně zhotoven v roce 2011 kvůli rekonstrukci podjezdu.

„Správa železniční dopravní cesty nám ale řekla, že přejezd bude zrušen poté, co projde viadukt rekonstrukcí,“ dodává Bzura.

Správa železniční dopravní cesty už na místo vyslala technika – ten viadukt znovu přeměřil a světlá výška pod mostem zůstala stejná. Problém je podle mluvčího SŽDC Marka Illiaše v silnici: „Když jsme dělali ten most nový, tak jsme museli tu komunikaci odfrézovat. Tím pádem tam vznikl zlom, který se napojuje na obecní komunikaci.“

SŽDC zatím nechá podle něj technický přejezd v provozu – alespoň do té doby, než se problém podaří vyřešit.

Ve Františkově nad Ploučnicí na Děčínsku mají po rekonstrukci problémy se železničním viaduktem. Neprojedou pod ním totiž velká auta hasičů
autor: dap
Spustit audio