Frontman Nirvany Kurt Cobain by oslavil 50. Za svůj krátký život se stal legendou

Vzor, hudební ikona, frontman skupiny Nirvana. To vše byl Kurt Cobain. Byl také mužem mnoha rozporů. Na jedné straně byl tváří undergroundové hudební scény, na druhé hvězdou populární stanice MTV. Narodil se před padesáti lety a zemřel ve svých sedmadvaceti letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurt Cobain - Nirvana

Kurt Cobain - Nirvana | Foto: CC BY-NC 2.0, Juanky Pamies Alcubilla, zdroj: Flickr

„Co je na Kurtu Cobainovi i takovou dobu po jeho smrti zajímavé, je jeho rozpolcenost. Tahle osobnost byla plná paradoxů a rozporů. Myslím si, že to je přesně ta věc, díky které je i pro dnešní publikum zajímavý,“ říká Petr Adámek, šéfredaktor hudebního magazínu Fakker.

Ještě před úspěchem prvního alba Nirvany nazvaného Bleach rozesílal Kurt Cobain vydavatelstvím audiokazety. Když se mu vydavatelé ozvali zpátky, tvářil se uraženě, že o něho jeví zájem. „Podobně to bylo s MTV, kdy je doloženo, že volal šéfům MTV, protože podle něj málo rotují jeho klipy. Byl uražený, až dotčený. Když jeho klipy začaly rotovat víc, tak si opět stěžoval, že ho pozornost strašně štve, že ho to strašně obtěžuje,“ dodává Adámek.

Chlapec ze slavného alba od Nirvany se nechal opět vyfotit, Nevermind slaví 25 let

Číst článek

Se skupinou Nirvana stihl zpěvák vydat tři studiová alba. Za svoji krátkou působnost se stali jednou z nejprodávanějších kapel. O tom, že chce být Cobain slavný, mluvil už jako malý. „Ve skrytu duše o popularitu stál. Když chodil na základní školu, tak vždycky tvrdil, že jednou bude superstar, že bude zářit a bude hvězda. Takže těm zkazkám, jak ho to všechno obtěžuje a o úspěch nestojí, tomu bych nepřikládal úplnou váhu,“ říká Adámek.

Kurt Cobain se už jako dospívající dostal k drogám. Pozdější závislost na heroinu ho dostala několikrát do nemocnice. „Ještě předtím, než začal s drogami, se bál jehel, a dokonce jednou téměř utekl doktorovi z ordinace. Takže je docela paradoxní, že o pár let později si začal dobrovolně píchat jehly do vlastních paží,“ myslí si Adámek.

Zpěvák zemřel 5. dubna 1994 ve věku sedmadvaceti let. Tím se připojil k tak zvanému klubu 27, kam patří třeba Jimi Hendrix, Jim Morrison nebo Amy Winehouse, kteří zemřeli ve stejném věku.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme