Galerie Emila Filly představuje průřez 10 lety tvorby německé umělkyně Susan Donath

16. únor 2018

Samostatnou výstavu má v Galerii Emila Filly v Ústí nad Labem německá sochařka Susan Donath. Ukazuje průřez jejím dílem v posledních deseti letech. Ústí jí přirostlo k srdci. Dokonce na jednom ze hřbitovů adoptovala hrob přibližně z roku 1945. Na jeho náhrobku jsou česká i německá jména. Není proto náhodou, že některá díla výstavy s názvem „Pravda, Láska, Ztráta“ jsou inspirována právě Ústím nad Labem.

I když je Susan Donath sochařka, ke svým dílům v posledních letech nevyužívá mramor, bronz nebo beton, ale historii.

„Historie stála i za názvem výstavy „Pravda, Láska, Ztráta“, protože v něm jde o jednotlivá podstatná jména, skrze která můžeme na historii nahlížet. Ať už jde o rodinnou paměť, nebo česko-německé vztahy,“ řekla kurátorka Eva Mráziková.

Susan Donath vysvětlila, čím ji město Ústí před lety zaujalo: „Poprvé jsem tu byla v roce 2007 jako podporovatelka studentské výměny. Město mám ráda, protože je mnohovrstevnaté a nese v sobě stopy historie. Zajímá mě jak ta stará historie, kdy vedla z Ústí Solná stezka až do mého města, Halle an der Saale. To byla doba, kdy ještě Drážďany vůbec neexistovaly. Ta druhá část historie je posledních 100 let, kdy byla obě města poznamenaná industrializací, 2. světovou válkou, v Ústí pak odsunem německého obyvatelstva. Obě města také zažila komunistickou éru.“

Průřez tvorbou z posledních 10 let umělkyně Susan Donath bude v ústecké galerii k vidění do 29. března.

Galerie Emila Filly představuje průřez 10 lety tvorby německé umělkyně Susan Donath
autor: hau
Spustit audio