Gama Rádio vypne digitální vysílání, existence stanice se chýlí ke konci

30. srpen 2016

Letos na podzim by měla mosteckou stanici pohltit rozhlasová síť Rock Rádio.

Severočeská rocková stanice Gama Rádio ukončí se závěrem září po více než třech letech smlouvu na distribuci digitálního signálu v DAB multiplexu společnosti RTI cz. Provozovatel stanice, firma Gama Media, se rozhodla neprodloužit se zmíněným operátorem smlouvu. Webu Digitální rádio to potvrdil provozní ředitel RTI cz Roman Kropáček. „Provozovateli končí smlouva na konci příštího měsíce,“ uvedl Kropáček. V multiplexu RTI cz bylo Gama Rádio šířeno od 2. května 2013.

Gama Rádio bylo v minulosti šířeno digitálně i v multiplexu příbramské společnosti Teleko, kde už ale distribuci ukončilo se závěrem srpna 2014. I zde mělo smlouvu na dobu tří let. Stanice tedy byla v této digitální síti šířena od roku 2011. Gama Rádio nebylo jedinou stanicí tohoto typu v multiplexu operátora RTI cz, takže o rockovou hudbu majitelé DAB přijímačů nepřijdou. Od 30. dubna 2014 je součástí zmíněné digitální sítě také Rádio Beat rozhlasové skupiny Radio United Broadcasting. Stanice je dále dostupná kromě VKV vysílačů i na internetu, v kabelových sítích a také na satelitu Astra 3B.

Mosteckou rozhlasovou stanici vysílající od srpna 2009, která expandovala prostřednictvím řady kmitočtových přídělů za hranice severních Čech, čeká na podzim výrazná změna. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání už jejímu provozovateli schválila změnu názvu na Rock Rádio, čímž se tato stanice stane součástí zmíněné rozhlasové sítě, která již v minulosti „skočila“ po rádiích Šumava a Prácheň. V posledních měsících bylo pro Rock Rádio významným zásahem získání VKV kmitočtu 103.5 MHz v Mladé Boleslavi. Kdy Gama Rádio přesně skončí, zatím není v tuto chvíli jasné. Provozovatel tuto změnu ještě neavizuje.

autor: lukpo
Spustit audio