Genetikou proti chudobě

29. listopad 2012

Přečtený banánovník a pomoc třetímu světu (Jaroslav Doležel). Zlatá rýže léčí slepotu (Jaroslav Petr). Po stopách jedů (Oheň svatého Antonína, 5. díl). Muž jako evoluční inovace? (četba, 2.díl)

Aktuálně: Mluvit o banánech v souvislosti s chudobou může znít, z pohledu nás středoevropanů, trošku jako paradox. Jedná se však o jednu ze čtyř nejdůležitějších plodin světa a právě proto na ni padla volba olomouckých bioinženýrů. Strávili tři roky luštěním její genetické informace.

Téma: Hrst loupané rýže denně je průměrná denní porce jídla milionů lidí na celém světě. Stačí to stěží na přežití, nestačí to ke zdraví. Nedostatek karotenu v chudých oblastech má na svědomí slepotu a další zdravotní komplikace.Elegantně by si s problémem mohli poradit opět genetici.


Seriál: V seriálu o jedech v historii nás budou opět zajímat epidemie ergotismu, způsobené námelem, zvaným též černé zrno. Minule jsme s chemikem doc. Petrem Klusoněm v souvislosti s otravami paličkovicí nachovou mluvili o poustevníku Ivanovi, dnes zmíníme svatého Antonína.

Četba: Různými pohledy na mužskou a ženskou přirozenost jsme minule zahájili šestidílnou četbu z knihy profesora Stanislava Komárka. Muž jako evoluční inovace? Na otázku, která je knižním titulem, si dnes budeme odpovídat v esejích o tom, jak pohlavní hormon testosteron ovlivňuje mužskou psychiku, chování i vitalitu.

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Tamara Urválková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio