Geolog Radek Mikuláš o stromatolitech neboli „tkáňových kamenech“

20. listopad 2015

Nejstarší stromatolity pocházejí z období prahor. Geologové odhadují, že jsou staré zhruba tři a půl miliardy let. Stromatolity vypovídají o nejdůležitější kapitole vývoje naší planety a biosféry Země. Jak vypadají? Kde se nacházejí a co se z nich dá vyčíst?

Stroma znamená tkáň, litos kámen. Stromatolity jsou polokulové tvary, které jsou složeny z kamenného materiálu, promíšeného s buňkami mikrobů a řas. Kombinuje se v nich tedy živá a neživá složka, přičemž bez jedné nebo druhé by stromatolit nefungoval.

Stromatolity během staletí narůstaly a časem hynuly. Nejstarší jsou staré zhruba tři a půl miliardy let. „Právě svým stářím jsou pro nás geology tak zajímavé. Posledních ‚krátkých‘ zhruba 600 milionů let probíhala evoluce od rybovitých obratlovců až k nám lidem a něco podobného se dělo ve všech ostatních skupinách, třeba měkkýšů nebo členovců. Předtím ale obrovsky dlouhou dobu hrály v biosféře hlavní roli mikroby,“ říká geolog Radek Mikuláš.

Stromatolity najdeme i u nás

Zkamenělé stromatolity nacházíme po celém světě, možná jen s výjimkou Antarktidy. U nás se nacházejí hlavně v oblasti jihozápadních Brd. Živé (mořské) stromatolity dnes můžeme vidět na dvou místech: v Žraločí zátoce v západní Austrálii a na Bahamách.

Hostem Studia Leonardo byl Radek Mikuláš z Geologického ústavu AV ČR.

autoři: Terezie Jirásková , Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio