Geologické sombrero

12. říjen 2012
Monitor

V Jižní Americe se pozvolna vytváří geologická zvláštnost, která na satelitních snímcích vypadá jako gigantický mexický klobouk.

„Sombrero“ leží na náhorní plošině Altiplano na hranicích Argentiny, Bolívie a Chile. Tato oblast je domovem vůbec největšího aktivního magmatického tělesa v kontinentální kůře a dochází v ní k četným vulkanickým událostem. Analýzou satelitních snímků z 20 let vědci z Geologického ústavu Alberta zjistili, že magma vytváří obrovský „blob“, který vytlačuje do výšky kruh kůry o průměru asi 100 kilometrů. Okolní oblast se naopak propadá, což vytváří neobvyklou strukturu podobnou mexickému klobouku s kulatým dýnkem a širokým okrajem.

K pohybu magmatu dochází ve velké hloubce a malou rychlostí, takže povrch země se za rok zvedne asi o centimetr. Bezprostřední nebezpečí výlevu lávy proto podle vědců nehrozí. Výzkum geologického „sombrera“ však může přinést nové informace o počátečních fázích vzniku velkých kalder a zrodu supervulkánů. Také se zdá, že nebude jediné – podobný, avšak pomalejší jev vědci vypozorovali nedaleko města Socorro v Novém Mexiku.

Logo

Zdroj: University of California San Diego

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.