Gérard Depardieu si v novém filmu zahraje Stalina

Francouzský herec Gérard Depardieu se připravuje na nový film. Po desítkách chlapáckých a komediálních rolí tentokrát ztvární vraha Josifa Vissarionoviče Stalina. Film o sovětském diktátorovi a masovém vrahovi chystá legenda francouzské kinematografie, herečka a režisérka Fanny Ardantová. Informoval o tom zpravodajský server Hollywood Reporter.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský herec s ruským občanstvím Gerard Depardieu na festivalu v Cannes

Francouzský herec s ruským občanstvím Gerard Depardieu na festivalu v Cannes | Zdroj: Reuters

Předlohou scénáře připravovaného filmu je podle serveru kniha Jeana-Daniela Baltassata z roku 2013 Stalinův divan.

Film natočí francouzsko-portugalská produkční společnost Leopardo Filmes. Některé kostýmy a rekvizity poskytne ruský Mosfilm.

Snímek se bude odehrávat v 50. letech minulého století. Jednou z hlavních postav se stane umělec, kterého režim najal na vytvoření Stalinova pomníku a který musí projít podrobnou prověrkou KGB.

Depardieu jako přítel Ruska

Depardieu ztvárnil za svůj život desítky rolí. Zahrál si například ve filmech Rasputin, Pí a jeho život, Veřejný nepřítel č. 1 nebo Válka policajtů. Ve svém repertoáru má ale i pohádky jako 102 dalmatinů nebo několik snímků s Asterixem a Obelixem.

Herec je od roku 2013 ruským občanem. Chtěl se tak vyhnout placení daní uvalených na bohaté obyvatele Francie. Pas dostal přímo od prezidenta Vladimira Putina.

Netají se svým obdivem k prezidentu Vladimiru Putinovi, podpořil anexi Krymu i proruské separatisty na východní Ukrajině.

Letos v květnu navíc v rozhovoru pro časopis Vanity Fair prohlásil, že je připraven za Rusko zemřít, že se nikdy necítil být Francouzem a že nesdílí francouzské hodnoty.

Stalin ve filmech

Stalin byl ve filmu zobrazován už za svého života, ztvárnili ho například herci Michail Gelovani nebo Alexej Dikij.

J. V. Stalin | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Gelovani ho hrál dokonce ve více než deseti filmech a za Stalinova života se nesměl objevovat v žádných jiných rolích.

Dikij sice Stalina neztvárnil tolikrát, ale sovětský diktátor mu prý dával přednost. Herec totiž mluvil bez gruzínského přízvuku, což Stalin vítal. Gelovani ho prý líčil příliš věrně, včetně zmiňovaného přízvuku.

Ve filmu Stalin, který pochází z roku 1992, česko-amerického režiséra Ivana Passera se v hlavní roli dokonce objevil americký herec a režisér Robert Duvall.

Tomáš Pilát, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme