GIBS ani po 2 měsících nevyřešila případ policisty, který boural v opilosti

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stále nerozhodla v případu Karla Kadlece. Opilý lektor Policejní akademie v březnu v pražských Nuslích boural a snažil se od nehody ujet. Policisté mu následně naměřili přes 1,5 promile alkoholu v krvi. Inspekce, která si případ převzala, ale stále neurčila, jestli plukovník spáchal trestný čin. Zůstává proto ve funkci a údajně smí dál řídit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch plynu mezi Smetanovým nábřežím a Divadelní ulicí v centru Prahy.

Výbuch plynu mezi Smetanovým nábřežím a Divadelní ulicí v centru Prahy. | Foto: Filip Jandourek

Na závěry inspektorů čeká i vedení Policejní akademie, kde Kadlec učí a také stojí v čele katedry profesní přípravy.

„On je dále v pracovní neschopnosti, to znamená, že s ním nemůžeme nic dělat. Nemůžeme s ním vést řízení, protože nemáme s kým. Vyžádali jsme si informace od GIBS. Ti nám zatím sdělili, že probíhá šetření. Ani nám nebylo sděleno, že by bylo zahájeno trestní stíhání,“ popsal situaci kancléř rektora Policejní akademie Jan Bajura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ policejního lektora Karla Kadlece shrnula Evelyna Kulíšková

Dopravní nehody policistů se podle lidí z praxe běžně řeší ve zkráceném přípravném řízení, tedy do 14 dní.

Okolnosti Kadlecovy nehody ale prověřuje Generální inspekce bezpečnostní sborů už druhý měsíc.

Podle mluvčí inspekce Radky Sandorové je stále vedeno prověřování a není jasné, kdy se případ uzavře.

Upozornila na něj TV Nova. Podle ní navíc Kadlec může do pravomocného rozhodnutí úřadu dál řídit. Když ho v březnu zadržela policejní hlídka, řekl, že u sebe nemá řidičský průkaz. Na místě o něj proto nepřišel.

„V případě, že je řidič přistižen při řízení vozidla pod vlivem alkoholu, využití tohoto zákonného oprávnění je možné za předpokladu, že hlídce na místě kontroly řidičský průkaz předloží. Dle stanoviska Ministerstva dopravy ČR toto dodatečně vykonat nelze," vysvětlil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Kritika inspekce

Postup inspekce kritizuje bývalý policejní vyšetřovatel a senátor za Stranu zelených Václav Láska.

„Vidím tam rozdíl v přístupu k řadovým policistům a k vyšším policejním důstojníkům. Vyšší policejní důstojníci asi mají určité vazby do GIBS. Nebo jsou tam ve hře, řekněme, i jiné zájmy než čistě právo, což způsobuje váhání, průtahy. To se obávám, že bude i tento případ,“ řekl.

Členové sněmovní komise pro kontrolu GIBS existenci dvojího metru odmítají, případ plukovníka Kadlece ale projednají.

„Při nejbližší příležitosti, tedy v příští komisi, se na ten případ zeptám,“ konstatoval člen výboru, poslanec Daniel Korte z TOP 09.

Kadlec na otázky k nehodě neodpověděl. Už dřív ale odmítl, že řídil opilý. Pokud by se prokázal opak, musel by u policie skončit.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme