GIBS našla citlivé policejní dokumenty u podnikatele z Brna, je podezřelý z vydírání

Brněnský podnikatel Albin Arifovič čelí podezření z vydírání. Radiožurnál shromáždil svědectví několika byznysmenů, od kterých chtěl podnikatel peníze nebo půjčku. Arifovič jim tvrdil, že se o ně policie pak přestane zajímat nebo že sežene k jejich případu více informací. Pozoruhodné na celé věci je, že byl současně i informátorem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Dostal se tedy k citlivým informacím, které pak dokázal využít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v Praze - Břevnově

Sídlo Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v Praze - Břevnově | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Sefjo

Podnikatele Arifoviče zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) letos na konci října a obvinila ho z uplácení detektiva ÚOOZ Luďka V. Podle informací Radiožurnálu mu podnikatel dal mimo jiné auto a luxusní tašku. Policista je kvůli tomu stíhaný za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatků.

Krátce po obvinění udělala GIBS u Albina Arifoviče domovní prohlídku. Při té našla obrovské množství policejních materiálů na významné lidi z podsvětí, byznysu i politiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podnikatel Albin Arifovič spolupracoval s ÚOOZ. Teď ale čelí podezření, že vydíral podnikatele. Případ zaznamenal reportér Janek Kroupa

Většina dokumentů pochází z policejního informačního systému, takzvané Bedrunky. Tedy z databáze, se kterou může pracovat jen policista. Radiožurnál měl možnost do záznamu o domovní prohlídce nahlédnout.

Jak se takové informace mohly dostat k podnikateli, teď Generální inspekce prověřuje. Mluvčí GIBS Radka Sandorová nechtěla případ vůbec komentovat. Sdílnější nebyl ani mluvčí krajského státního zastupitelství v Brně, které věc nově dozoruje.

„S ohledem na současný stav trestního řízení se k věci vyjadřovat nebudeme,“ říká mluvčí brněnských žalobců Hynek Olma.

Vydírání bohatých podnikatelů

Většina interních materiálů nalezených u Arifoviče se týkala případů, které zpracovávali nebo v tuto chvíli zpracovávají policisté z ÚOOZ.

Podnikatel měl u sebe například dokumenty o jednom významném pražském právníkovi. Tento advokát je často spojován s kauzou dopravních podniků a také se o něj policisté zajímali kvůli vazbám na advokátní kancelář MSB Legal (dříve Šachta a partneři), která je údajně napojená na lobbistu Ivo Rittiga.

Podle informací Radiožurnálu se Arifovič právníka pokusil vydírat tím, že na něj policie vede spis a on by mu byl ochoten za milion korun pomoci. „Pana Arifoviče znám. Ale na tohle nebudu odpovídat, nebudu to komentovat,“ vyhnul se přímé odpovědi advokát.

Další podnikatel, Libor, má z Arifoviče strach dodnes. Vlastní firmu, která má cenu zhruba jedné miliardy korun. Oba muži spolu nejdříve dobře vycházeli, pak ale začal Arifovič mluvit o tom, že Libor je v hledáčku policie a že by mu mohl pomoci.

Dokonce k němu přivedl tehdejšího ředitele krajské expozitury ÚOOZ Petra Vlacha (toho Libor později ve své firmě zaměstnal, pozn. red.) To vše Libora přesvědčilo, aby mu půjčil peníze. A jak sám přiznává, úplně dobrovolné to nebylo.

„Vždycky je dobré některé lidi vidět před sebou než za sebou. Peníze jsem mu půjčoval, protože jsem k němu měl určitý respekt, obavy byly možná jeden malý důvod,“ říká opatrně Libor, kterému Arifovič doteď dluží více než 12 milionů.

Citlivé informace na politiky

Arifovič u sebe měl také materiály na politiky. Například výsledek domovní prohlídky u dnes již bývalého starosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského. Toho v roce 2014 policisté z ÚOOZ obvinili z nevýhodného prodeje obecního majetku.

„Nechci se vůbec k ničemu vyjadřovat, nic neznám, nic nevím,“ říká Mlejnský.

Kromě Mlejnského měl Arifovič policejní dokumenty na několik radních, které v roce 2014 obvinil protimafiánský útvar.

Inspektoři teď prověřují, jestli materiály unikly od policistů z ÚOOZ. Případně jestli detektivové o možném vydírání mohli vědět. Jakékoliv porušení zákona ale ředitel útvaru Robert Šlachta odmítl.

„Nemám zdání, zda a případně jaké záznamy pan Arifovič má a odkud je případně získal. Pokud by to, na co se ptáte, byla skutečně pravda, pak by se věcí měla zabývat GIBS. Já takové informace nemám a nevím ani o žádném případu úniku informací z našeho útvaru,“ uvedl Šlachta v písemném vyjádření pro ČRo.

Podnikatel Arifovič žádost o rozhovor opakovaně odmítl.

Kontakty na policisty

Ze svědectví podnikatelů i některých policistů vyplývá, že Albin Arifovič byl v kontaktu hned s několika detektivy z ÚOOZ. Spolupracoval i se šéfem útvaru Robertem Šlachtou.

„Nepopírám, že pana Arifoviče znám. Naše kontakty byly čistě pracovní a osobně jsme se neviděli a nejsme v žádném kontaktu již několik let,“ přiznal Šlachta.

Jak ale vyplývá z výpovědí několika policistů, Arifovič byl pro Roberta Šlachtu zřejmě významným kontaktem. Podle svědectví několika z nich ředitel Šlachta před dvěma lety zjišťoval informace z tehdy aktuálního spisu, který na Arifoviče vedla brněnská policie. A to kvůli tomu, že podnikatel v jednom luxusním hotelu vytáhl na svého věřitele Jiřího Schöna pistoli. Potvrdil to i policista, který případ také vyšetřoval.

Robert Šlachta.jpg | Foto: Adam Kebrt

„No, jak to tak zaonačit… Nevím, jestli to bylo formou toho, že jsme se potkali na nějakém školení nebo jsme spolu o tom mluvili někde v práci, jak máme instruktáže. Jsou to dva roky, možná déle,“ říká jeden z policistů.

To ale Šlachta striktně odmítá.

„Nikdy jsem žádné informace z trestního řízení nezjišťoval a žádné trestní řízení se nesnažil ovlivňovat. Pokud někdo něco takového tvrdí, měl by se okamžitě obrátit na GIBS. Vzhledem k tomu, že se jedná o naprostou lež, a pokud skutečně někdo něco takového tvrdí, tak o vědomou lež, budu v takovém případě oslovovat svého právního zástupce a věc řešit soudní cestou,“ říká Šlachta.

V tuto chvíli je Albin Arifovič na svobodě. Jak se případ bude vyvíjet, není jasné. Spis dostal na starosti nový státní zástupce, který ho bude muset znovu nastudovat.

Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme