Glamping, kaňoning, outdoorová turistika... a jen s baťůžkem na zádech

22. srpen 2016

To vše zvládne Veronika Tomanová, která je vlastně novodobou, digitální nomádkou. Zatím navštívila 32 zemí světa, vždy úplně sama. Cestování ji živí, píše totiž svůj blog.

„Strašně se mi na tom líbí, že je to kombinace několika různých profesí, od manažera, obchodníka (někdy i vyjednavače), fotografa, dizajnéra až po novináře,“ říká blogerka.

Žurnalistiku studovala jak v Brně, tak na Tchaj-wanu. Tam asi začalo i její nomádství a objevování přírody, pak pokračovala jihovýchodní Asií. Jako mladá a nadšená cestovatelka miluje adrenalin, kaňoning, outdoorovou turistiku. Zkusila i módní glamping.

Glamping... jen pro náročné

„Glampig je variace campingu, kdy jste ubytováni v jurtě nebo týpí, já na jihu Slovinska zažila mobilhome. Glamping je pro ty, kteří mají rádi své pohodlí, přitom ale touží po přírodě. Rozhodně to není nízkorozpočtové ubytování třeba pro baťůžkáře,“ říká. Můžete tak zažít nebe plné hvězd klidně z vířivky. Ve Slovinsku toho ale najdete mnohem víc. „Je to menší, ale o to víc sympatický a kompaktní region, který prozkoumáte tak za týden, dva.“

Outdoorová Bosna a Hercegovina

Úplně jinou kapitolou byl pro blogerku srbský Bělehrad se spoustou památek, ale i Bosna a Hercegovina, kde zažila několikadenní outdoorový výlet s extrémní aktivitou. Opravdovým zážitkem pak prý byl ranní budíček asi stovkou ovcí, které kolem stanu procházelo na pastvu.

Každý den tam měli jinou adrenalinovou aktivitu, nejextrémnější byl kaňoning. „Jdete, plavete, skáčete, lezte a šplháte korytem řeky. Používat můžete hydrospeed, což je takový plovák, který vám chrání hlavu a trup, ale pokud máte tak dlouhé nohy jako já, tak už vám moc nepomůže. Pak jsem byla i docela potlučená, a to z kamenů a vodopádů, které cestou potkáte,“ směje se Veronika.

Není nic romantičtějšího, než se probudit bečením stovky oveček (Bosna a Hercegovina)

Neriskuji víc, než musím

Každého určitě napadne, jestli se nebojí cestovat sama, navíc mladá holka... „Když neriskujte víc, než musíte, tak jste obvykle v bezpečí.“ Každá cesta ale musí být pečlivě připravená a naplánovaná. Nerada využívá náhodná ubytování, ale vybírá si vždy dopředu, hlavně podle internetových recenzí. Obavy párkrát měla, naposledy v Dubaji a dalších muslimských zemí, kde budila nechtěnou pozornost.

Jak vypadá zavazadlo baťůžkářky? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis
Spustit audio