Google vás chce připojit k internetu z balónů, Facebook z obřích dronů

24. únor 2015

Většina vaší internetové komunikace probíhá pravděpodobně buďto přes kabely, nebo na zemi postavené vysílače. Společnosti jako Facebook a Google to však chtějí změnit. Co pohání plány internetový gigantů na připojení celého světa k internetu?

Plán na obklopení celého světa heliovými balóny, které by vám umožnily bezdrátově se připojit k internetu, ohlásil Google v polovině roku 2013. Společnost ho pojmenovala Project Loon, což nemá pravděpodobně odkazovat jen k použité technologii, ale také k šílenosti celé myšlenky.

Jak má Loon fungovat? Balóny mají létat přibližně ve 20 kilometrech nad zemí a přemisťují se klesáním a stoupáním do proudů vzduchu ve stratosféře, které vanou tam, kam se zrovna potřebují dostat. Pod balónem je zavěšený bezdrátový vysílač – Google v současnosti používá technologii LTE, což je jeden ze standardů 4G sítí –, který by měl pokrývat území pod sebou s průměrem 40 kilometrů. V době zveřejnění projektu byly podle Googlu rychlosti připojení porovnatelné s 3G připojením. V loňském roce se však vývojářům podle magazínu Wired podařilo dosáhnout rychlosti až 22 Mbps.

Inženýr Per Lindstrand, který byl jedním z prvních odborníků, kteří se k projektu Loon vyjádřili, tvrdil, že plán Googlu udržet jednotlivé heliové balóny ve vzduchu okolo 100 dní je nerealistický. Varoval, že ve skutečnosti průměrné lety těchto balónů trvají 3 až 4 dny. V současnosti se však daří Googlu udržet své balóny ve vzduchu i přes 100 dní. Podle časopisu New Scientist by však i za předpokladu takto dlouhých letů na pokrytí celého světa Google potřeboval 400 tisíc balónů.

03323415.jpeg

Podobný plán na pokrytí celého světa internetem ze vzduchu má i Facebook ve spolupráci například s Microsoftem a Samsungem. V rámci projektu Internet.org však nehodlají zajistit internetové pokrytí za pomoci balónů, ale dronů. Nepředstavujte si žádné bezpilotní letouny velikosti hraček z vaší nejbližší prodejny elektroniky ani několikametrové, nechvalně proslulé americké Predatory. Drony, které má v plánu použít Facebook, mají být jen o trochu menší než Boeingy 747. Ty by pak měly nad územím, které mají pokrýt, kroužit za pomoci solární energie i několik měsíců.

Co z těchto zdánlivě altruistických megalomanských plánů Google a Facebook mají? Pro obě společnosti jsou takřka jediným způsobem, jak ve větší míře rozšířit uživatelskou základnu. Každý nový uživatel znamená jak pro Google, tak pro Facebook zvětšení masy dat, která firmy zpeněžují primárně pomocí prodeje reklamy. V západním světě už nárůst uživatelů obou společností nějakou dobu zpomaluje. Je logické, že se proto poohlíží jinam.

03318428.jpeg

Nathaniel Mott píšící pro web Pando zároveň upozorňuje na děsivou možnou budoucnost, kterou by ovládnutí nabídky internetového připojení Googlem mohlo předznamenávat. Už nyní střádá Google čím dál tím větší množství informací o našich online životech a díky chytrým telefonům v našich kapsách i mimo virtuální prostor. Facebook za Googlem příliš nepokulhává. Co za nebezpečí se skrývá ve světě, ve kterém jedna společnost ovládá váš přístup k informacím a internetu nejen virtuálně, ale i fyzicky jako zprostředkovatel internetového připojení?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.