Grant pomůže obnovit mokré louky u rybníků Žebrákov a Podsedek na Třeboňsku

7. prosinec 2012

Grant Nadace Via pomůže přírodě na jihu Čech. Šek na 300 tisíc korun ve čtvrtek v Českých Budějovicích získalo také občanské sdružení Vespolek z Jindřichova Hradce.

Peněžní dary pro zajímavé projekty na ochranu životního prostředí poskytuje Československá obchodní banka. Kromě projektu na obnovu Mokrých luk na Třeboňsku se 300 tisíc korun dostalo také autorům opatření v zátoce Vřesná na Lipně, ve které živočichové trpí kolísáním vodní hladiny.

Funguje tu od roku 2005 a vedle péče o krajinu se věnuje také ekologickému vzdělávání. Finanční podporu získalo ale poprvé na pomoc nějakému živočišnému druhu. Příští rok totiž hodlá obnovit mokré louky u rybníků Žebrákov a Podsedek na Třeboňsku.


Co je to mokrá louka?
Celoročně podmáčené louky se nazývaly kyselými, dávaly tuhé špatné seno, tvořené ostřicemi a sítinami. Z pohledu krajiny a jejích obyvatel měly své význačné a nezastupitelné místo. Mokré louky mají velmi bohatou faunu i flóru s častým výskytem ohrožených druhů. Většina takových luk zmizela v důsledku meliorací a přeměny na ornou půdu. V údolních nivách se vyskytují a vyskytovaly louky velmi úživné s bohatou a pestrou sklizní sena a píce žírné a velmi kvalitní.

autoři: Petra Matoušková , Jana Matznerová
Spustit audio