Grizzly je v děčínské zoo „top“. Už 30 let

21. listopad 2016

Děčínská zoologická zahrada se může pyšnit několika „nej“. Například v žádné jiné české ani slovenské zoo nechovají medvědy grizzly. „Je to naše top už třicet let,“ říká tisková mluvčí zahrady, Alena Houšková. Půltunovému Siegfriedovi říkají hezky česky – Míša. Helga je prostě Helga a je o něco lehčí – váží 350 kg.

Medvědy grizzly krmí masem, sladkovodními i mořskými rybami, také ovocem, rýží s kompotem a v zimě jim pro zahřátí podávají čaj s medem.

Dalším z hitů a světovým unikátem je v děčínské zoo Bábinka – opice mangabej černý. Je nejstarší mangabejkou černou napříč všemi zoologickými zahradami světa. „Když ještě žil její manžel, opičák Hukan, tak spolu tvořili také nejstarší manželství“, vypráví Alena Houšková a pokračuje: „ Občas jí bývá smutno, takže ošetřovatelé se jí musejí více věnovat. Chodí k ní do výběhu, nechávají si od ní probírat vlasy, kůži, Bábinka o ně jakoby pečuje. A naopak to samé pak vyžaduje od ošetřovatelů. Sociální kontakt je pro opice velmi důležitý.“

Novinkou v děčínské zoo je letos otevřená expozice pro vydry říční. Výběh po norcích evropských celý přestavěli a vybudovali bazének. Je prosklený, takže vidíme, jak vydry řádí ve vodě. S ošetřovatelem se hezky sžily, takže občas uvidíte komentované krmení.

„Můj největší miláček je tapír jihoamerický – Tomík,“ vyznává se Alena Houšková. Přicestoval z polského Krakowa, jsou mu 4 roky. Kopytníkům tapírům se říká živé zkameněliny – za posledních 35 milionů let se totiž stavba jejich těla téměř nezměnila. Děčínský Tomík se od ošetřovatelů nechá drbat houbičkou i drátěnkou, nechá se i namydlit.

Zvláštností zoo v Děčíně je i to, že tam žijí zvířata z oblasti Česko-saského Švýcarska, které ve volné přírodě potkáte jen vzácně – např. liška, rys, jezevec nebo vlk.

Spustit audio