Hadí trik pro lepší vidění

5. listopad 2013

Hadi dokážou optimalizovat vidění tím, že mění průtok krve ve svých srostlých víčkách. Naznačuje to studie kanadských vědců, kteří pracovali s užovkami pletenými.

Hadí oči chrání průhledná blanka, která vzniká srůstem víček během embryonálního vývoje. Vědci z University of Waterloo při zkoumání vidění hadů ke svému překvapení zjistili, že tato struktura, považovaná za pouhou průhlednou šupinu, je protkána sítí krevních cév. Průtok krve v ní není stabilní, ale dynamicky se mění v závislosti na prostředí. Když had odpočíval a nic jej nestimulovalo, cévy v jeho víčkách se pravidelně stahovaly a rozšiřovaly. Tento rytmický vzor se během několika minut několikrát zopakoval.

To se ale rychle změnilo ve chvíli, kdy had spatřil něco, co by jej mohlo ohrozit, a chystal se k boji nebo útěku. Cévy se stáhly a doba omezeného přítoku krve se oproti klidovému režimu prodloužila. Z krve také zmizely červené krvinky, které snižují průhlednost blanky. Znamená to, že had v té chvíli „vyladil“ své oči tak, aby co nejlépe viděl potenciálního nepřítele. Třetí vzorec vědci objevili v době, kdy se had svlékal z kůže. Tehdy se naopak prodloužila doba, po kterou byly cévy maximálně roztažené, a tok krve víčkem byl plynulý.

Zdroj: University of Waterloo

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio