Halušky
Tohle je pro slovenskou kuchyni pokrm přímo erbovní!
Suroviny:
300 g hrubé mouky
200-250 ml mléka
1 vejce
100 g dobře vyuzené slaniny
100 g brynzy
sůl
Postup:
1. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi vypečeme do křupava.
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme vajíčko a postupně přiléváme mléko. Umícháme těsto husté tak akorát, aby se dalo širší vařečkou nebo stěrkou protlačit sítem na halušky do osolené vroucí vody. Nemáme-li síto na halušky, rozprostřeme těsto do stejnoměrně silné vrstvy na prkénko a nožem odhazujeme do vroucí vody stejně velké kousky – tzv. příprava „na denko“.
3. Halušky rychle po pár minutách vyplavou na povrch vody – jsou uvařené. Ocedíme vodu nebo je vybereme děrovanou naběračkou a vhodíme do mísy. Nadrobíme na ně brynzu a promícháme, horké halušky brynzu roztaví a pěkně se v ní obalí.
4. Na talířích jednotlivé porce posypeme vyškvařenou slaninou.
Poznámka: Halušky jsou moučné noky, podávají se obvykle s brynzou. Strapačky jsou nočky ze syrových brambor, podávají se obvykle se zelím a uzeným masem. Koupíte-li halušky v prášku, jste na půl cesty, mouka je tu doplněná sušenou bramborovou kaší. Předností je snadná a rychlá příprava.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.