Hana Eliášová: Sběratelé kostí

14. listopad 2012
Vstupte!

Nahlédněte s námi do zákulisí práce v antropologickém oddělení Kriminalistického ústavu a poznáte, jak se moderní televizní seriály liší od skutečné reality a praxe.

RNDr. Hana Eliášová se narodila v roce 1951 v Opavě. Vystudovala Přírodovědeckou fakultu někdejší Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně, odvětví: odborná biologie – specializace antropologie. Studium uzavřela diplomovou prací na téma „Charakteristika základních hlavových ukazatelů u pracujících Čech a Moravy.“ Od r. 1975 pracuje v Kriminalistickém ústavu Praha na oddělení antropologie a biologie, posledních deset let jako vedoucí oddělení.

Mezi její znaleckou činnost patří mj.: identifikace kosterních pozůstatků – osteologická a odontologická expertiza, superprojekce nebo rekonstrukce obličeje. Spolupracovala mj. na projektech: hledání skutečné podoby tváře básníka K.H.Máchy nebo na analýze kosterních pozůstatků Jošta Lucemburského - markraběte moravského.

Perimortální zranění – puklina –   jdoucí středem čela a končící přibližně na vrcholu lebky. Tvarově odpovídá průběhu současných klinických případů mediálních zlomenin klenby lební  (lebka č. 2)

Zítra ve Vstupte!:

Jak trnitá byla cesta k dějinám umění? Jak náročná byla příprava stálé expozice Lapidária Národního muzea? Jaké zkušenosti získal při přípravách mezinárodní výstavy Karel IV. Císař z Boží Milosti? Nejen to už bylo tématem rozhovoru, který jsme s doc. Jiřím Fajtem natáčeli při prohlídce výstavy Europa Jagellonica a v refektáři Jezuitské koleje Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.