Harémy parazitických vosiček

10. leden 2013
Monitor

Japonské parazitické vosičky mají zvláštní způsob rozmnožování. Sameček si před pářením vytváří harém panenských samiček, které označkoval svými tykadly.

Blanokřídlý hmyz kuwanai (Ooencyrtus kuvanae) z čeledi poskočilkovití pochází z Japonska a je známý jako invazivní druh. Samičky kladou vajíčka do vajíček můr bekyní velkohlavých (Lymantria dispar). Z hromádky můřích vajíček se téměř současně vylíhne velký počet vosiček. Samičky za svůj krátký život nakladou vajíčka jen jednou, stačí jim proto jen jeden milostný akt. Naproti tomu pro samečky je výhodné spářit se s co nejvyšším počtem samiček – a to v konkurenci mnoha jiných samečků není nic snadného.

U vosiček se proto vyvinula alternativní reprodukční strategie. Biologové z kanadské Simon Fraser University monitorovali chování samečků, které vypustili do hejna samiček. Pokud se tam nevyskytoval žádný konkurent, začal sameček postupně oplodňovat všechny samičky. Tato nekomplikovaná strategie se ale rázem změnila v případě, že na hejno samiček připadal víc než jeden sameček.

Samečkové se rychle spářili s jednou samičkou, ale pak si místo toho začali vytvářet vlastní harémy. Svými tykadly se dotkli tykadel každé panenské samičky, kterou měli v dosahu. Letmý dotek samičku označkoval feromonovým signálem, který odpuzuje ostatní samečky. Autor chemického podpisu tak mohl v klidu shánět další samičky do harému a samotné páření o chvíli odložit.

Zdroj: Behavioural Processes

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio