Hasiči se sjeli k požáru Konopiště. Cvičili, jak rychle památku zachrání

18. červen 2018

Profesionální i dobrovolní hasiči vyjeli v pondělí ke cvičnému požáru zámku Konopiště. V plamenech se údajně ocitl obřadní sál, ve kterém byla právě exkurze dětí. Cvičení mělo prověřit především dálkovou dopravu vody a takzvané suchovody.

Průvodce nejprve vyvedl skupinku dětí, které si byly místnost pro sváteční obřady prohlédnout. O cvičení samozřejmě věděly. "Těšil jsem se na to," řekl Filip, jeden z evakuovaných žáků.

Od hasičů potom dostali informace, jak se v případě skutečného požáru zachovat. "Pokud patříte k evakuovaným osobám, pak si nezapomeňte vzít důležité osobní věci - tedy doklady, léky," řekl hasič Jiří Černovský.

Zásah u požáru konopišťského zámku je složitější než u jiných památek. Není tam totiž dostatek vody. "Síly máme na místě a začínáme tvořit dopravní vedení k suchovodům k zámku, protože to je jediná možnost, jak sem dostat vodu," doplnil velitel zásahu.

Konopiště zachvátil požár mnohokrát, ten poslední pravděpodobně v roce 1854, když zámek vlastnili Lobkovicové. "Tehdy vyhořel palác a shořely portréty posledních majitelů. Na opravy byly vynaloženy dva tisíce zlatých. Tím se Lobkovic finančně vyčerpal a musel zámek prodat," poznamenala kastelánka Jana Sedláčková.

Cvičení hasičů na Konopišti
Cvičení hasičů na Konopišti
autor: haj
Spustit audio