Hasiči vytáhli z Vltavy trosky trojské lávky, pomohly i vyprošťovací tanky

15. prosinec 2017

Hasiči ve čtvrtek večer dokončili vytahování zbytků lávky v Praze-Troji z Vltavy. Na místo dorazili kolem poledne, samotné vytahování torza mostu zabralo necelé dvě hodiny. K vytažení využili hasiči dva vyprošťovací tanky. Lávku se z řeky podařilo vytáhnout v jednom kuse. To bylo cílem celé akce, aby mohli odborníci a policie trosky v dalších týdnech co nejlépe prozkoumat.

Tanky hasiči do Prahy dopravili ze Zbiroha a z Hlučína na speciálních přívěsech určených pro přepravu nadměrných nákladů. Při odstraňování trosek použili rovněž dva tahače s řetězy, které slouží k tahání těžkých věcí.

Akce se zúčastnilo 17 hasičů, kteří s přípravnými pracemi začali už po poledni. Vytahování torza začalo po 17:00 a skončilo před 19:00. Bagry nejprve vyklidily zbytky mostu na břehu a nahrnuly tam zeminu, aby měly kde stát vyprošťovací tanky. Hasiči poté na konstrukci zhrouceného mostu navázali řetězy. Na břeh také umístili kulatinu, která usnadnila pohyb vytahované konstrukce. Nakonec nebylo nutné do akce nasadit potápěče, i když se o tom původně hovořilo.

Podle odhadu velitele zásahu Davida Kareše váží trosky lávky 80 až 100 tun. Celý několik desítek metrů dlouhý kus se nakonec podařilo vytáhnout v jednom kuse, což byl záměr. Pokud by nebylo nutné zachovat konstrukci v celku pro účely vyšetřování, hasiči by ji rozbili na menší kusy, což by práce usnadnilo. Městská policie v průběhu vytahování trosek z bezpečnostních důvodů uzavřela okolí do 100 metrů od lávky na trojské straně.

Torzo Trojské lávky

Místo lávky bude přívoz

Demontáž lávky začala už minulý týden. Dělníci nejdřív rozřezávali betonové trosky na Císařském ostrově, v pondělí se přesunuli na trojskou stranu. Zbytky lávky převáželi na parkoviště nedaleké betonárky, kde je zkoumají odborníci. Pořád totiž není jasné, proč se lávka zřítila.

Vedení města v předchozích dnech uvedlo, že plánuje po odstranění trosek zavést přívoz a následně postavit provizorní lávku. Institut plánování a rozvoje (IPR) zároveň vypracoval návrh změny územního plánu pro vybudování dvou nových lávek. Jedna bude na místě původní, druhá dále po proudu řeky. Policie by vyšetřování události na místě měla dokončit ještě tento týden, další prověřování se bude odehrávat na parkovišti u trojské betonárky, kam se trosky převáží.

Pád lávky, po kterém skončili v nemocnici čtyři lidé, spustil kontroly mostních konstrukcí po celém Česku. Některé už taky pro chodce uzavřeli a po několika dnech zase otevřeli. Třeba lávku v Černošicích přes řeku Berounku.

Nově zavřená je lávka přes Labe v Nymburce. Té trojské je hodně podobná, obě konstrukce spojuje i osoba stejného projektanta. Starosta Pavel Fojtík ze Změny pro Nymburk potvrdil, že město nechalo lávku zavřít z bezpečnostních důvodů.

Lávku, která má stejnou konstrukci jako ta trojská, ve čtvrtek preventivně zavřely také městské služby v Písku.

autoři: duch , mav
Spustit audio