Hasiči z Nové Včelnice použili automatický defibrilátor a zachránili život

1. listopad 2017

O uplynulém víkendu zaznamenali hasiči v celé České republice přes sedm tisíc výjezdů. Ti z Jindřichohradecka likvidovali kromě popadaných stromů i dva požáry. Při zásahu v Kamenném Malíkově navíc zachránili život jednoho z přihlížejících.

Dobrovolným hasičům z Nové Včelnice se tu jako prvním v Jihočeském kraji podařilo úspěšně použít automatický defibrilátor.

Život staršímu muži v Kamenném Malíkově zachránili Tomáš Míchal a Pavel Štangl z SDH Nová Včelnice a Vlastimil Hembera z SDH Zdešov.

„Přijeli jsme k požáru, já jsem dělal strojníka, takže jsem pouštěl klukům do hadic vodu a koukal jsem na požářiště, abych viděl, jestli je třeba zvýšit tlak. Mezitím tam procházeli místní a za chvíli někdo začal volat o pomoc. Vyšel jsem z auta a viděl, že je tam starší muž na zemi,“ popisuje dobrovolný hasič Tomáš Míchal.

Hned pohotově jednoho z místních naváděl, aby začal dělat masáž srdce, a sám připravil automatický defibrilátor. „Přiložil jsem elektrody, zapnul a pak už to šlo ráz na ráz, jak nás ten přístroj navigoval,“ dodává.

U zásahu byl i dobrovolný hasič a zároveň vojenský záchranář Vojtěch Koten. „Co se týče srdeční zástavy, každá minuta hraje velkou roli. Bylo obrovské štěstí, že lidé byli svědky přímo toho kolapsu a pomoc byla poskytnuta do několika minut. Dostal elektrický výboj do čtyř minut od zástavy. Musím říct, že za svou karieru jsem poprvé viděl, že se pacient probral do plného vědomí,“ komentuje.

„Byli jsme pochváleni, že to byl profesionální přístup a zajištění, což vlastně dokládá i to, že pacient bude za dva dny propuštěn z nemocnice bez jakýchkoli následků,“ doplňuje Tomáš Míchal.

Automatický defibrilátor dostalo zatím devět jednotek dobrovolných hasičů v kraji. Ti z Nové Včelnice byli druzí, kdo ho použili, a první, komu se podařilo pacienta oživit.

autor: hoch
Spustit audio