Havarované pendolino už je v pražském depu, prohlédnou ho technici

Pendolino poničené při střetu s kamionem u Studénky na Novojičínsku dorazilo v noci na dnešek do Prahy. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Souprava vyjela z Bohumína do metropole v pátek večer. Podle Šťáhlavského její přepravu nedoprovázely žádné problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havarované pendolino v domovském depu na pražském Spořilově

Havarované pendolino v domovském depu na pražském Spořilově | Foto: Jan Charvát

„Do domovského depa v Praze na odstavném nádraží na Spořilově přijela v noci krátce před půl třetí. Cesta se obešla bez komplikací a trvala zhruba kolem třiceti hodin,“ uvedl mluvčí Českých drah.

„Jelo to pomalu, to znamená 40 kilometrů za hodinu. Cesta trvala tomu odpovídající dobu, to znamená desetkrát déle, než jede normálně klasické pendolino,“ doplnil v pražském kolejovém depu vedoucí provozu Václav Sosna.

V příštích dnech vlak zkontrolují technici i zástupci italského výrobce. Teprve poté se bude rozhodovat o tom, jak a jestli vůbec soupravu opravit. Zkoumání bude trvat několik týdnů.

Práce na vyklízení soupravy začaly už dnes. „Protože při nehodě pendolina došlo k uvolnění řady dílů, volné součásti se vyndávají tak, aby se vyčistila a zůstaly tam pouze ty věci, které jsou pevně přimontované,“ popsal Šťáhlavský.

Pendolino poškozené při nehodě ve Studénce v domovském depu na pražském Spořilově | Foto: ČTK

České dráhy mají k dispozici sedm souprav Pendolino, přičemž jedna funguje jako náhradní, protože pro provoz je třeba šest vlaků. Aktuálně má společnost k dispozici souprav pět. Jedna je zničená po středeční nehodě, další je na rozsáhlé údržbě, která by měla trvat do konce srpna.

Nehoda tak sice podle Štáhlavského pro České dráhy znamená komplikaci, ale určitě nebude nutné rušit spoje. V případě potřeby bude vlak nahrazen vlakem EuroCity, upřesnil mluvčí.

Vlak se střetl s kamionem na železničním přejezdu ve Studénce ve středu ráno. Nehodu nepřežili tři lidé, 18 dalších utrpělo zranění. V Ostravě a Novém Jičíně zůstává stále hospitalizováno pět pacientů, tři v ostravské fakultní nemocnici jsou s vážnými zraněními na jednotce intenzivní péče.

Podle policie vjel polský řidič kamionu na přejezd v době, kdy už více než půl minuty blikala červená světla. Pak spadly závory, kamion mezi nimi zůstal stát a ve vysoké rychlosti do něj narazilo pendolino. Padesátiletému řidiči, který ze srážky vyvázl bez zranění, hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti tři až deset let vězení, soud na něj uvalil vazbu.

U Studénky se srazil vlak Pendolino s kamionem | Foto: ČTK

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme