Hepatitida není žloutenka

6. listopad 2012

Hepatitida typu C. Medicína v době Rudolfa II. Čichové vnímání u mužů a žen. Cévní chirurgie.

Není žloutenka jako hepatitida. Přestože se často zaměňují, není to totéž. MUDr. Jan Šperl v dnešním hlavním tématu bude mluvit o hepatitidě typu C, která je záludná právě tím, že ji většinou neprovází žloutenka.

Virus hepatitidy typu C

Další příspěvek zamíří do historie medicíny. Období vlády císaře Rudolfa II. obohatilo řadu vědních oborů, ale přineslo i řadu omylů nebo podvodů. Jak tomu bylo v medicíně, řekne Mgr. Bohdana Divišová.

Logo

Připomeneme i důležitost poněkud opomíjeného lidského smyslu - čichu. Mgr. Lenka Nováková vám představí výsledky svých nedávných studií - ukazují, že co do čichového vnímání existují rozdíly jednak mezi ženami a muži, jednak mezi mladší a starší populací. Dozvíte se také, co všechno pro člověka může znamenat ztráta čichu.

Představte si operaci jako mechanickou opravu nějakého zařízení. Obyčejný opravář zpravidla napřed zastaví vodu nebo elektřinu a pak se pustí do díla. Co ale udělá chirurg ve chvíli, kdy je zapotřebí operovat krevní cévy? To vám řekne cévní chirurg doc. Petr Štádler.

V úvodu magazínu uslyšíte jako vždy výběr ze zahraničních vědeckých zpráv. Dnes to budou neradostné nežádoucí účinky genu spojovaného se zrzavými vlasy a světlou pletí.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.