Herec Cumberbatch žádá milost pro homosexuály, po válce je odsoudila britská justice

Britský herec Benedict Cumberbatch spustil kampaň za omilostnění desítek tisíc homosexuálů. Britská justice je po druhé světové válce podle tehdy platných zákonů odsoudila kvůli jejich sexuální orientaci. Stejný osud potkal také geniálního vědce Alana Turinga, kterého Cumberbatch ztvárnil ve filmu Kód Enigmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský herec Benedict Cumberbatch

Britský herec Benedict Cumberbatch | Zdroj: Reuters

Britský premiér Gordon Brown se v roce 2009 bezpodmínečně omluvil za zacházení, kterému byl slavný matematik ze strany státu vystaven. Královna Alžběta II. pak o čtyři roky později Alana Turinga na návrh vlády posmrtně omilostnila.

Herec Benedict Cumberbatch nyní chce, aby stejnou milost dostalo i dalších asi 49 tisíc homosexuálů odsouzených podle zákonné normy z roku 1885. Odhaduje se, že zhruba 15 tisíc z nich je stále naživu.

Příslušnou petici už podepsalo na 90 tisíc Britů. Cumberbatch, který za roli Turinga ve snímku Kód Enigmy může zanedlouho získat Oscara, chtěl pro svou iniciativu získat také podporu prince Williama a vévodkyně Kate. Dočkal se ale odmítnutí s tím, že jde o záležitost v kompetenci britské vlády.

Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme