Herec Jan Tříska v nemocnici zemřel

25. září 2017

Herec Jan Tříska zemřel, serveru iDnes.cz to řekl Jiří Mádl. Osmdesátiletý herec v sobotu spadl z Karlova mostu do Vltavy a byl ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče v Ústřední vojenské nemocnici. Ode dneška měl natáčet film Na střeše, kde měl hrát hlavní roli.

Okolnosti Třískova pádu z Karlova mostu nejsou jasné, vyšetřuje je policie. V sobotu první informace hasičů o neštěstí na Karlově mostě uváděly, že muž do řeky skočil. "Nemůžeme nic takového potvrdit, událost stále vyšetřujeme," řekl pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Muže z vody vytáhli dva cestující z okolo projíždějící lodi. Nejevil známky života, nedýchal a byl v bezvědomí. "Oba zachránci ho proto za pomoci telefonických instrukcí operátorky záchranné služby oživovali až do příjezdu záchranářů. Ti ho přebírali už s obnovenou srdeční funkcí," řekla ČTK mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Záchranáři poté pacienta uvedli do umělého spánku, zajistili mu dýchací cesty a převezli ho do Ústřední vojenské nemocnice.

"Několikrát mi říkal, že vždycky před natáčením chodí čerpat sílu a prosit o štěstí na Karlův most, kde sahá na sochy," řekl České televizi Jiří Mádl, který měl film Na střeše režírovat. Tříska se podle něj na natáčení filmu těšil. Absolvoval už kostýmovou zkoušku. "Dlouho jsme zkoušeli, Honza byl v perfektní kondici. Pořád mě informoval o tom, jak běhá a jak se připravuje s textem," dodal Mádl.

Čtěte také

Tříska patřil k nejtalentovanějším hercům generace 60. let, po emigraci v 70. letech se prosadil i v Hollywoodu. Po listopadové revoluci v Česku hrál třeba ve Svěrákových filmech Obecná škola a naposledy Po strništi bos.

Oblíbený umělec, který měl vždy blízko k disentu, v roce 1977 emigroval, usadil se v Kalifornii a dokázal prorazit i v Hollywoodu. Ve Spojených státech natočil 44 filmů, z nich dva s Milošem Formanem - Ragtime a Lid versus Larry Flynt. Po jeho odchodu se ho komunistický režim snažil vymazat z povědomí lidí. Filmy či například televizní seriál F. L. Věk, ve kterých hrál, se nesměly vysílat. Po změně režimu v roce 1989 se vrátil do českého povědomí triumfálními výkony v roli krále Leara na jevišti či jako učitel Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola.

V Česku se po roce 1989 objevil například ve filmech Rok ďábla, Želary a naposled ve snímku Jana Svěráka Po strništi bos. Rád vystupoval na Letních shakespearovských slavnostech či v pražském Divadle Na Jezerce. Na hlavní roli ve snímku Jiřího Mádla Na střeše, jehož natáčení mělo začít v těchto dnech, se těšil. Scénář dostal už začátkem roku a s režisérem natočil v Los Angeles zkušební záběry.

Hasiči asistovali při transportu pacienta po pádu do Vltavy
zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu