Herpetický virus překvapil vědce

6. listopad 2012
Monitor

Většina virů se šíří tak, že hostitelské buňky doslova bombarduje miliony svých virových částic. Nově objevenou výjimkou je virus herpes simplex typu 1.

Herpetické viry jsou známé tím, že mohou vyvolat celoživotní infekce. V případě lidského viru herpes simplex typu 1 (HSV-1) jsou to opary na rtech. Vědci z Princetonské univerzity sledovali jeho šíření pomocí fluorescenčních proteinů. Zjistili tak, že na infikování kožní buňky a vznik onemocnění stačí jen jedna či dvě virové částice. Bylo to velké překvapení, protože herpetické viry se v jediné buňce mohou stokrát replikovat.

Omezení na pár virových částic snižuje genetickou diverzitu viru při šíření z jednoho člověka na druhého. Pro nás špatná zpráva je, že takové „hrdlo lahve“ (bottleneck) přežijí jen ty nejodolnější varianty viru. Dá se však také předpokládat, že díky své omezené diverzitě je virus vnímavější na léky a reakce imunitního systému. Virus herpes simplex typu 1 také není jediný, u kterého se hrdlo lahve vyskytuje. Stejným případem je podle vědců i herpes simplex typu 2, který způsobuje genitální opar, a virus planých neštovic (varicella zoster virus).

Zdroj: Princeton University, PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio