High-tech brnění pro moderní gladiátory

25. únor 2015

Malá australská firma Unified Weapons Master vyvíjí vybavení pro sportovní bojovníky, kteří budou zápasit v rámci naturalisticky působících soubojů ve volném stylu, navíc s využitím různých zbraní. Aby však nedošlo ke zranění, budou tito moderní gladiátoři oblečeni do speciálního ochranného brnění, vyrobeného z plátů z tvrdých a lehkých uhlíkových vláken.

Součásti konceptu je také bohatá sada senzorů pod povrchem brnění, díky níž budou moci být přesně bodovány údery na konkrétní části protivníkova těla, podobně jako u sportovního šermu. Cílem firmy Unified Weapons Master je umožnit a svést dohromady v rámci jednotného stylu soubojů asi 300 různých bojových umění a bojových stylů z celého světa, přičemž téměř stovka z nich je založena na zbraních. I při použití ochranného brnění však bude nutno klást jistá omezení na samotné zbraně. Při povolení úderů na tělo je zřejmé, že většinou půjde o tupé, symbolické či odlehčené makety zbraní, s omezenou hmotností a s omezeným ničivým účinkem.

K vykrytí a zaznamenání úderů vyvíjí firma už dva roky speciální bojový oblek zvaný Lorica (lorica je starý latinský termín pro brnění). Na povrchu je oblek tvořen proti úderům a průrazům odolnou vrstvou z uhlíkových vláken. Pod ní se nacházejí další vrstvy, které účinně tlumí a pohlcují energii nárazu a které jsou vyrobeny z polykarbonátových polymerů a elastomerní pěny. Údery na hlavu jsou tlumeny velice odolnou helmou. Při tom všem je však bojový oblek stále dostatečně lehký, aby bojovníkům nebránil v rychlém pohybu.

Lehké a pevné brnění pro moderní gladiátory

Připojené celotělní pole desítek akcelerometrů a piezoelektrických senzorů, snímajících nárazy a vibrace, vysílá bezdrátově a v reálném čase údaje o zásazích a míře jejich tvrdosti do počítače, který je umístěn v těsném sousedství bojové arény. Počítač pak průběžně stanovuje bojové skóre zápasu, podle algoritmů, které zohledňují lékařské poznatky o skutečných zraněních, odpovídajících síle úderu a konkrétní zbrani. Pokud jeden z hráčů překročí celkovou povolenou simulovanou dávku poškození těla, bude považován za poraženého.

Lehké a pevné brnění pro moderní gladiátory

Až bude celý systém pro boj dokončen, vznikne tak jistá analogie počítačových bojových her, ale v reálném životě. První zápasy se podle plánu odehrají v Austrálii ještě letos. Vývojářský tým, původně zaměstnaný ve firmě Chiron Global, čerpal své zkušenosti při konstrukci bojových obleků, používaných při filmování “Pána prstenů”.

Zdroje: Digital Trends, Futurism, Unified Weapons Master, Huffington Post, Wired, Techly, CNet

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio