Historické nářadí i altán s odklápěcí střechou nabídne zahradní skanzen v Krumlově

19. listopad 2017 14:28

Dosud nepřístupný trakt za Oranžerií českokrumlovského zámku se promění na zahradní skanzen. Návštěvníci zjistí, že i stará kolna může být zajímavá, zvlášť když je v zámecké zahradě a je plná zajímavého nářadí na její údržbu.

„Máme tu například zvláštní dvojmužný strojek na řezání okrajů trávníku podél cestiček,“ ukazuje jeden ze středně velkých exponátů zámecký zahradník Jiří Olšan.

K vidění budou ale i větší věci, třeba plečka, která se používala na čistění pískových cest v zámecké zahradě. „Máme fotografii našeho kolegy zámeckého zahradníka z doby kolem roku 1930, jak jde v zahradě s plečkou po dobře vykonané práci. Je to vlastně vzácnost, protože je to spojeno s lidským příběhem,“ dodává.

Tyto nástroje pochází z 19. století, ale v zahradním muzeu budou i starší exponáty z 18. století. „Určitě tam budou patřit květináče, které jsme našli při archeologických výzkumech v letohrádku Bellarie. Od roku 1856 máme inventář všeho nářadí, které nacházelo v kolně, a podle toho jsme schopní ty věci shánět a dokupovat, pokud nám chybí. Budeme určitě vyrábět vůz na stříhání živých stěn v zámecké zahradě, jehož plán se dochoval v zámeckém archivu,“ připomíná Jiří Olšan.

Historické nářadí si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet a poznají i zajímavosti kuchyňského a zahradnického provozu. „Dohadujeme se nad konstrukcí sušárny ovoce tak, aby byla funkční. Rodiče s dětmi nebo místní personál budou předvádět proces sušení nejrůznějších druhů ovoce z místní zahrady,“ říká kastelán Pavel Slavko.

Zajímavý je i altán Paraplíčko. „Jeho střecha se zdvihá pákovým mechanismem, který vznikl po roce 1915 a dodnes je funkční. Návštěvníci si budou moci na modelu vyzkoušet funkci tohoto unikátního zdvihacího paraplíčka, jediného, o kterém víme v celé Evropě,“ popisuje Jiří Olšan.

Zámecké zahradní muzeum bude vznikat postupně během tří let. Pokud má někdo doma staré zahradnické náčiní, může ho věnovat do muzea. Za odměnu se dárcům bude kastelán Pavel Slavko osobně věnovat a provede je zcela zdarma nejzajímavějšími i nepřístupnými prostory českokrumlovského zámku.

Spustit audio