Historik doc. Ondřej Felcman představuje příběh Kladska

27. srpen 2015

Historická země Kladsko

Příběh Kladska budeme vyprávět ve čtvrtečním vědeckém interview. U mikrofonu usedne doc. PhDr. Ondřej Felcman, CSc., který se této historické zemi dlouhodobě věnuje. Co v současnosti víme o tomto území za hranicí Čech? A dokáže nás příběh Kladska něčím překvapit? Zeptá se moderátor Jan Burda.

Územím Kladska vedla už od nejstarších dob obchodní stezka, při níž byl vystavěn hrad Kladsko, který dal dnešnímu území i městu jméno. V 11. století bylo Kladsko předmětem sporů mezi Přemyslovci a Piastovci, Kladským mírem, který byl uzavřen mezi českým knížetem Soběslavem I. a polským knížetem Boleslavem III. Křivoústým roku 1137 se Kladsko stalo natrvalo součástí Čech.Roku 1459 ustanovil Jiří z Poděbrad Kladsko hrabstvím a udělil mu znak: dva zlaté šikmé pásy v červeném poli.

Po prohrané První slezské válce bylo roku 1742 Kladské hrabství odtrženo od Čech a připojeno jako země s zvláštním postavením do Pruska. Po 2. světové válce bylo Kladsko začleněno do Polska (1945). 1. června 1975 se Kladsko stává součástí vojvodství Wałbrzych. Na základě správní reformy z roku 1998 zde existuje od 1. ledna 1999 v rámci Dolnoslezského vojvodství okres Kladsko, jenž má totožný rozsah jako historické území.

Pořad je reprízován.

autor: bur
Spustit audio