Historik Pavel Žáček: Jak se nám daří vyrovnat s minulostí?

17. listopad 2015

Od sametové revoluce uplynulo 26 let a do veřejného života a politiky se vracejí lidé se škraloupem z minulého režimu. Přestává to česká společnost vnímat jako problém?

Jakým způsobem se naše společnost vyrovnává s minulostí? Plní Ústav pro studium totalitních režimů svou roli? Nehrozí mu zánik?

Hostem Studia Leonardo byl 17. listopadu 2015 bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a jeden z aktérů revolučních dní historik Pavel Žáček. Jak s odstupem času tehdejší události hodnotí?

„Byl to nejlepší čas mého života. A ten první rok dva, to bylo něco fantastického. Na druhou stranu musím přiznat, že jsme řadu věcí nevěděli, určitě jsme nebyli dovzděláni tím normalizačním systémem. Byli jsme do určité míry naivní, dokonce jsme si o sobě mysleli, že jsme lepší, než jsme doopravdy po tom komunismu byli.“ Vyrovnávání se s minulostí vnímá jako běh na dlouhou trať a připouští, že doposud jsme během něj udělali řadu chyb: "Jednou z největších je existence silné komunistické strany, která stále zasahuje do dění“.

Chybí nám nadhled

Výbušným tématem dneška je příliv uprchlíků do Evropy. Někdy až hysterickou reakci části populace i některých politiků si Žáček vysvětluje přetrvávajícím uzavřením naší společnosti: „Chybí nám nadhled a jsou zde reminescence právě z toho neukončeného vyrovnání se s minulostí, kdy na nás stále ještě působí dopady komunistické propagandy. Neukončili jsme proces vyrovnání se s minulostí a zároveň byli konfrontováni s globalizací a se všemi těmi fenomény 21. století včetně tedy přílivu imigrantů.“

Letošní 17. listopad byl některými lidmi vytunelován

Mimo jiné i letošní průběh oslav 17. listopadu je pro Pavla Žáčka důvodem, proč po loňské neúspěšné kandidatuře do Senátu, vstup do politiky stále nevylučuje: „Myslím, že nejenom na úrovni hodnotové, vědecké nebo občanské, ale také na té politické je nutné prezentovat určité názory. Ty pro mne vycházejí z toho dnešního data 17. listopadu. Co se dělo, pro mě bylo životním zážitkem, se kterým jsem silně spjatý. Nechtěl bych souboj o profilaci naší společnosti vzdát. A dneska to vidíme: to je vytunelování i dnešního data v některých místech a některými lidmi.“

Moderátor Vladimír Kroc se s hostem Studia Leonardo PhDr. Pavlem Žáčkem bavil i o jeho aktuálním působení na Ministerstvu obrany ČR a pro ministra kultury Daniela Harmana.

autor: Leona Matušková
Spustit audio