Historik umění a památkář Aleš Pospíšil o jedinečnosti Kutné Hory

4. srpen 2015

Kutnou Horou s otevřenýma očima

Památkáři při rekonstrukci Dačického domu v Kutné Hoře objevili unikátní původní dlažbu. Jak se historické prostory vrací do své původní podoby? Genius loci Kutné Hory přiblížíme v úterním vědeckém interview. Moderátor Jan Burda pozval Aleše Pospíšila, editora knihy Kutná Hora z edice Památky UNESCO, historika umění, kutnohorského památkáře a vysokoškolského pedagoga .

„Mým hlavním cílem je ukázat neuvěřitelnou pestrost v tom nejvýznamnějším, co Kutná Hora má a co vytváří její nezaměnitelný a charakteristický obraz - na historickou architekturu vyšperkovanou ostatními druhy výtvarného umění. Každé slohové období od 14. do 18. století tu zanechalo stavby evropské kvality a na jejich realizaci se podíleli ti nejvýznamnější stavitelé a umělci působící zároveň v hlavním sídelním městě - Praze. Kutná Hora je skutečná a v mnohém dosud neobjevená pokladnice," uvedl Aleš Pospíšil, jehož podíl na publikaci spočívá kromě editorské práce také v kapitolách o gotické architektuře a památkové péči.

PhDr. Aleš Pospíšil
Historik umění a památkář, profesně se zabývající architektonickým a urbanistickým vývojem města Kutné Hory, vykonávající v místě vědeckou a výzkumnou činnost (stavebně historické a archivní průzkumy), vzdělávací a přednáškovou činnost (organizování sympozií, konferencí, přednášek), lektorskou a pedagogickou činnost (školení průvodců, výuka VŠ studentů) a osvětovou činnost (články a rozhovory v tisku, rozhlasu, televizi).

Pořad je reprízován.

autor: bur
Spustit audio