Historik Zdeněk Polčák o použití chemie v 1. světové válce

22. duben 2015

22. dubna 1915 po 18. hodině vypustili Němci z předem připravených lahví chlor. Tímto momentem byla zahájena moderní chemická válka.

Jak na použití chemie reagoval dobový tisk? Jak účinné chemické zbraně byly? Jak se vyvíjely ochranné pomůcky pro lidi a pro zvířata? Nejen na tyto otázky bude odpovídat Mgr. Zdeněk Polčák z Vojenského historického ústavu Adrianě Krobové 22. dubna v 16:10.

Mgr. et Mgr. Zdeněk Polčák je vědecký pracovník a kurátor Vojenského historického ústavu Praha. Vystudoval odbornou biologii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně a historii s archivnictvím na Filozofické fakultě tamtéž. Pracoval v Mendelianu Moravského zemského muzea (1997-2004), v NTM v Praze (2004) a od roku 2005 pracuje jako kurátor sbírkových fondů VHÚ Praha. Spravuje sbírku chemického a týlového materiálu. Autorsky se podílel na řadě výstav pořádaných VHÚ Praha i jinými partnerskými institucemi.

Vojenský historický ústav připravil v Armádním muzeu na Žižkově výstavu V zákopech 1. světové války, kdy prostřednictvím konkrétních osudů vojáků můžete poznávat strasti, které zcela změnily chod společnosti a přepsaly mapu Evropy. O výstavě jsme si se Zdeňkem Polčákem povídali ve Studiu Leonardo 28. července 2014.

Pořad je z časových důvodů předtočen.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio