Hlas Bohumila Hrabala se vrátil do Kerska prostřednictvím Poeziomatu

20. květen 2018

Už 20. ročník festivalu Hrabalovo Kersko se uskutečnil v sobotu v Kersku, kde spisovatel Bohumil Hrabal rád pobýval. Součástí akce byla například cyklojízda nebo plavba po Labi. Návštěvníci se také v Kersku podívali na Hrabalova oblíbená místa. Ostatně on sám tam na své chatě napsal například povídky Slavnosti sněženek.

„Jezdíme sem rádi,“ svěřili se návštěvníci festivalu. Organizátoři akce pro návštěvníky připravili i jedno překvapení. Mohli si vyzkoušet tzv. Poeziomat. „Je to záznamové zařízení, do kterého jsme nahráli ukázky z díla Bohumila Hrabala, načtené našimi předními herci – jako jsou například Josef Abrhám, Josef Somr nebo Tereza Bebarová. Je tam i jedna speciální povídka, kterou namluvil sám Hrabal. Takže my jsme vlastně vrátili jeho hlas do Kerska,“ vysvětlila jedna z organizátorek Jana Kubová.

K pravidelným návštěvníkům Hrabalova Kerska patří i herec Pavel Nový. „Moc se mi tu líbí. Je to místo, které má zvláštní energii. Jsou tady samí dobří lidé. Sjedou se sem lidé, kteří Hrabala mají rádi,“ dodal Pavel Nový.

Chatu v Kersku si Bohumil Hrabal koupil v roce 1965 na inzerát. Povídky a romány psal na zahradě bez ohledu na to, jaké bylo počasí
Spustit audio