Hlasití kuřáci podle stížností často ruší noční klid před restauracemi v Chomutově

4. září 2017

Tři měsíce od zavedení tzv. protikuřáckého zákona strážníci v Chomutově nejméně jednou denně evidují stížnost na rušení nočního klidu kuřáky, kteří se hlasitě baví před restauracemi. Dávat pokuty ale zatím nechtějí. Nedokáží totiž rušení nočního klidu jednoznačně prokázat. Situaci se proto většinou snaží řešit napomenutím a domluvou.

K vedení městské policie se dostaly také zprávy o porušování zákazu kouření v některých restauracích. Strážníci se proto v nejbližších dnech chystají konkrétní oznámení prověřit. Plošné kontroly ale teď neplánují.

„Snažíme se ty lidi uklidnit. Stačí je většinou jen upozornit a berou na to zřetel,“ říká strážník Michal Zedník. Často je podle něj i těžké určit, kdo ze skupinky kuřáků před restaurací mluví hlasitě.

„Určit viníka, když je v hloučku 5, 10 lidí, je hrozně složitá věc,“ souhlasil se strážníkem ředitel chomutovské městské policie Tomáš Douda.

Podle něj není možné změřit, jestli skutečně došlo k rušení nočního klidu: „Objektivně hluk změřit neumíme. To může jen krajská hygienická stanice. Pro nás, i kdybychom takové zařízení měli, by to byl jen podpůrný důkaz, který můžeme poskytnout správnímu orgánu. Jakým způsobem pak ten vede to dokazování, to už nevíme. Takový důkaz nemá relevanci,“ vysvětluje Douda.

Chomutovští strážníci systematické kontroly restaurací neplánují

Skončila tzv. doba hájení protikuřáckého zákona. A i když žádnou oficiální stížnost na jeho porušování strážnici nezaznamenali, chystají se prověřit zprávy o tom, že k němu na některých místech dochází.

„Slyšeli jsme o tom, a je to velmi čerstvá zpráva, že dokonce někde poblíž naší služebny, v ulici Dřínovská, návštěvníci vědomě tento zákaz porušují. Budu to chtít řešit,“ dodává Douda.

Na systematické kontroly se ale strážníci do restaurací v Chomutově nechystají: „Nehodláme samozřejmě ustupovat porušování těch pravidel, sami od sebe ale kontroly neplánujeme. Máme tolik práce při tom, kolik nás je, že bychom se dostali do velkých obtíží, kdybychom se to snažili technicky a personálně zvládnout,“ dodává ředitel chomutovských strážníků.

Redaktor Českého rozhlasu Jan Beneš objel spolu s hlídkou strážníků zhruba desítku míst, na která si lidé často stěžují, že se před nimi kuřáci hlasitě baví. Snad vzhledem k chladnému počasí byl ale tento večer na všech místech klid.

autor: Jan Beneš
Spustit audio