Hlavní problém robotů? Nekontrolované prostředí, říká robotik

26. srpen 2016

Co všechno dnešní roboti dokážou, a co od nich můžeme očekávat v budoucnu? Hostem Magazínu Leonardo by David Obdržálek z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a zakladatel Robotického dne, soutěžního setkání stavitelů robotů.

„Zájem studentů o robotiku se zvyšuje, i proto se objevila jako samostatný obor,,“ říká expert.

V jakých oblastech můžeme očekávat, že se roboti uplatní? „Roboty jsou využívány desítky let v průmyslu, ale začínají pronikat i do jiných oblastí našeho života,“ potvrzuje technik.

Problémem, se kterým se roboti, ale hlavně jejich konstruktéři musí ještě vyrovnat, je nekontrolované prostředí.

I přesto můžeme už na roboty ve volném prostředí narazit. „V testovacích provozech z reálného života můžete potkat robota jako průvodce v muzeu,“ tvrdí Obdržálek.


„Je velmi obtížné vpustit robota na ulici, kde může probíhat cokoli, mohou tam jezdit auta, chodit lidé, létat ptáci, zatímco v továrně robot má své pracovní prostředí, kde najde vše přesně tam, kde to má být, a nic jiného tam není.“

„Zeptáte se ho normálně lidskou řečí, co je v muzeu nového nebo kde visí ten který obraz, a on vás k němu dovede,“ popisuje expert.

Ten připomíná, že nedávno byly zveřejněny informace o projektu, kdy robot pomáhá cestujícím na letišti při přestupech na jiný spoj.

„Tady je spousta věcí, které je třeba vyřešit: od navigace, kam má robot dojet, přes to, aby se vyhýbal lidem, aby se mu neztratili lidé, které vede, jestli mají hodně zavazadel a něco neztratili,“ vysvětluje technik.

Robotika se také stále více propojuje s dalšími vědními obory. „Už zdaleka nejde o tu mechanickou část. Velkou roli hrají algoritmy a rozhodovací procesy.“

Zvlášť prospěšné je propojení robotiky s medicínou a biomedicínou.

„Mluvíme o nanorobotech, kteří pomáhají přímo v lidském těle, podobně jako léčiva. Takové pokusy už se dělají, a jsou velmi úspěšné,“ shrnuje poslední vývoj robotiky David Obdržálek.

Spustit audio