Hledá se nejkrásnější stromořadí

12. červen 2013

Máte ve svém okolí alej s pěkným stromořadím? Tak ji přihlaste do soutěže „Alej roku 2013“, kterou pořádá ekologické sdružení Arnika. Soutěž je určena všem profesionálním i amatérským fotografům. Na vítěze čekají hodnotné ceny.

Soutěž „Alej roku 2013“ je součástí kampaně „Zachraňme stromy“, která je zaměřena na ochranu stromů před kácením. „Aleje jsou krásným fenoménem českých zemí už od dob baroka a představují historickou paměť krajiny. Slouží jako orientační bod. Lidé i zvířata v nich hledají v létě ochranu před ostrým sluncem a jsou důležitými biokoridory,“ uvedl vedoucí kampaně „Zachraňme stromy“ Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Hlavním tématem letošního ročníku soutěže je „Život v alejích“. Nominovat svou oblíbenou alej mohou lidé do 19. září, a to prostřednictvím těchto internetových stránek. Stačí zaslat jednu až tři fotografie, ke kterým bude připojen stručný popis a důvod, proč by měla alej zvítězit. Poté bude probíhat veřejné hlasování.

Soutěží se celkem ve 3 kategoriích, a sice „Alej roku 2013“, „Nejkrásnější alej kraje“ a „Nejlepší fotografie“. Na vítěze pak čekají hodnotné ceny od partnerů soutěže. Těšit se mohou například na let balonem, dárkové poukazy, vstupenky do botanických zahrad či knižní tituly. V loňském roce v Karlovarském kraji zvítězila alej v Krásné u Aše.

Ekologické sdružení Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovalo vznik petice „Zachraňme stromy“, požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 30 tisíc lidí. Díky tomu se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Sdružení také vytvořilo první celostátní statistiku a upozornilo na to, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 100 tisíc stromů.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio