Hledají se dobrovolníci, kteří 60 dní nevstanou z postele. Pomůžou s dobýváním vesmíru

Francouzští vědci hledají dobrovolníky, kteří by pro ně vydrželi dva měsíce jen ležet. Odborníci z Institutu fyziologie a vesmírné medicíny na nich chtějí zkoumat vliv snížené gravitace na lidský organismus. Výsledky by pak mohly pomoci astronautům, kteří se budou vracet zpátky na Zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uslyšel by někdo křičet astronauta?

Uslyšel by někdo křičet astronauta? | Foto: NASA

Vědce zajímá, co všechno s lidským tělem simulace udělá a jak by proti těmto vlivům šlo v budoucnosti chránit kosmonauty. Sledovat budou především vliv na svaly, kardiovaskulární systém a řídnutí kostí, což jsou typické problémy astronautů, kteří strávili delší dobu ve stavu beztíže.

Ti jsou po svém návratu často neschopni zpříma stát a trpí závratěmi a výkyvy krevního tlaku. Podle americké kosmické agentury NASA kosmonautům také častěji hrozí ledvinové kameny, protože se jim z těla rychleji vyplavuje vápník, a také potíže se zrakem. V horní části těla se jim totiž koncentrují tělní tekutiny, které zvyšují nitrooční tlak.

Skafandr, do kterého se nastupuje. Výstava představí unikátní vesmírnou garderobu

Číst článek

Odpovídající dobrovolníci, kterých vědci hledají hned 24, by měli být nekuřáci a sportovci ve věku 20 až 45 let. Měli by být ve výborném zdravotním stavu a bez alergií. Také by měli mít tři měsíce volného času - tak dlouho totiž celá studie trvá. Vybrané jedince ale nečeká jen dobrý pocit, že pomohli vědě, ale i finanční kompenzace, v přepočtu asi 430 tisíc korun.

Vybrané dobrovolníky nejprve vědci podrobí vstupním testům a měřením, které budou trvat 14 dní, a poté zamíří do postele. Tam musí strávit dalších 60 dní, zvednout se nesmí ani k jídlu nebo na záchod.

Jeden z lékařů podmínky výzkumu shrnul do jednoduchého pravidla: alespoň jedno rameno musí neustále ležet na posteli. Na závěr dobrovolníky čeká ještě jedno kolo měření a především rehabilitace, aby se pak mohli vrátit zpátky do běžného života.

Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme