Hledáte nový způsob, jak ozdobit velikonoční vajíčka? Zkuste drátkování

29. březen 2018

Velikonoční vajíčka se dají ozdobit mnoha způsoby, od jednoduchého nabarvení až po složité zdobení. Pokud máte šikovné ruce, můžete zkusit techniku drátkování. Podle lektorky to není tak náročné, jak se zdá.

Jana Tomášková nedávno vedla kurz drátkování vajíček v jihočeském Velešíně. „Já si myslím, že to moc složité není. Dají se drátkovat vajíčka bílá i barvená,“ popsala.

Vejce musí vyfouknutá. „Je to obtížné v tom, že se často stane, že se vejce rozmáčknou. Je lepší, když si začátečníci nejprve odrátkují třeba polystyrenové vajíčko a teprve na závěr před uzavřením to přendají na vyfouknuté vajíčko,“ radí.

K práci potřebuje malé kleštičky a obyčejný měděný drátek. „Ten je nejměkčí, nejsnáze se s ním pracuje. Dá se použít drátek z různých kabelů, nebo ho koupíte v potřebách pro kutily,“ připomíná Jana Tomášková.

Sama se drátkování naučila bez cizí pomoci, jen s využitím návodů na internetu. „Zajímala jsem se o různé věci, které se dají s vajíčky dělat, a jednou jsem našla na internetu drátkování. Vyzkoušela jsem to a od té doby se na drátkování zaměřuji. Dělám i šperky a další věci,“ vypráví.

Jejím snem je kromě vajíček použít drátkování i na něco většího. „Chtěla bych udrátkovat třeba slepici, aby to bylo tematické,“ uzavírá.

Spustit audio

Související