Hlemýždi vědcům radí, jak u nás probíhala doba ledová. Pomozte nám s jejich sběrem!

19. červenec 2014

Sbírejte s Meteorem hlemýždě po celé republice a pomozte vědcům ve výzkumu. Jejich geny leccos prozradí o naší minulosti.

Hlemýždi jsou živočichové na první pohled docela běžní. Žijí na každém dvorku či zahradě. Mohou ale skrývat lecjaké tajemství. Pomozte je zkoumat!

Pomozte odborníkům z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy tím, že zašlete dva živé hlemýždě. Poznat hlemýždě zahradního není těžké.

Je to náš největší suchozemský plž. Jeho ulita měří obvykle 3 až 6 cm v průměru. Běžně vyskytuje v okolí lidských obydlí a na zahrádkách, u cest a železnic, na rumištích či podél potoků.

Mapa došlých vzorků hlemýžďů

Vědci upřednostňují dospělé jedince. Dospělí hlemýždi mají ukončený růst, což se na jejich schránce projeví vytvořením tzv. obústí. Obústí je oblast schránky lemující otvor, ze kterého hlemýžď vytahuje nohu.

Mladí jedinci mají obústí křehké a lámavé, dospělci naopak slabě zesílené a vytočené ven. Dobrým ukazatelem dospělosti je také velikost schránky: dorostlí dospělí hlemýždi jsou mnohem většího vzrůstu než mláďata. Obvykle mají průměr schránky okolo 4 cm.

Hlemýždě buď přivezte osobně, nebo je pošlete. Nalezené hlemýždě vložte do látkového sáčku, ideálně dámské punčošky, a pečlivě zavažte.

Abychom věděli, odkud hlemýždi pochází, je třeba k zásilce přiložit tzv. lokalitní štítek. Ten by měl obsahovat následující informace: datum sběru, co nejpřesnější lokalizaci místa sběru, vaše jméno a geografické souřadnice místa nálezu.

Zabalení hlemýždi

Sáček s hlemýždi poté vložte do plastové či pevné papírové krabice vystlané papírem a zašlete či přineste na adresu:

Katedra zoologie, oddělení zoologie bezobratlých
Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
Viničná 7
128 44 Praha 2

Balíčky označte viditelným nápisem „HLEMÝŽDÍ PROJEKT“. V případě jakýchkoli otázek kontaktujte vedoucího projektu na e-mailu ondrej.korabek@gmail.com.

O projektu sbírání hlemýžďů hovořila v Meteoru 19. 7. 2014 zooložka Dagmar Říhová.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio