Hlučín je plný zajímavostí. Originální pexeso vám ukáže 21 atraktivních lokací

27. červen 2017
Česko – země neznámá

Hlučín, městečko nedaleko Ostravy, má své vlastní unikátní pexeso. Jeho autorkou je Marie Hranáčová, rodačka z Hlučína, která se po letech práce grafičky v cizině vrátila domů. A chtěla ukázat, co je Hlučíňákům blízké, na co se dívají, kolem čeho chodí. A také si dala za cíl připomenout zapomenutá místa.

K jednadvaceti originálním grafikám připojila turistickou mapu s trasou, podle které si lidé mohou projít vyobrazená místa. Podařilo se jí tak vytvořit vůbec první české pexeso z grafik od jednoho autora. Jmenuje se Hlučínské pexeso s procházkou. Pyšní se netradičními rozměry a také počtem hracích karet.

Marie Hranáčová je povoláním specialistka výpočetní techniky a grafiky si vytiskla na vlastním lisu. Pexeso pak vydala společně s manželem na vlastní náklady. Při samotné výrobě to bylo poněkud napínavé. Termín 760 let města se blížil a dokončení se stihlo jen tak tak. Linority schnou 24 hodin. Obrázky měla autorka rozložené doslova po celém bytě, který navíc zrovna procházel rekonstrukcí.

„Při nanášení barvy válečkem na drobné linoryty pexesa jsem potřebovala vytvořit velmi tenký barevný filtr. Příliš mnoho barvy by zalilo detaily. Proto jsem s čerstvě namíchanou barvou nejdříve tiskla hrubší linoryty, které jsem měla z dřívějška“ popisuje Marie Hranáčová.

Proč pexeso s procházkou?

Původní nápad vytvořit pexeso s výjevy města ve formě drobných grafik se zrodil v dámském hlučínském výtvarném kroužku Picasso. Jednotlivé obrazy vznikaly v průběhu čtyř měsíců. Jen do tvorby linoritů vložila autorka 320 hodin mravenčí práce.

Pozvánka do muzea :-)

Nejprve s manželem nafotila objekty a tyto fotografie posloužily jako předloha k vytvoření linoritů. Procházky se pro oba staly trochu dobrodružstvím. Jednou čekali na správné počasí, podruhé na nápad. Autorce šlo o zachycení současnosti, proto nepoužila žádné historické fotografie. Nejstarší fotkou byla vánoční hlučínská radnice z roku 2013.

Nejprve vytvořila Marie Hranáčová celkem 32 originálních grafik, ale do finálního obdélníkového pexesa jich nakonec dala jen 21. Původní obrázky jsou totiž na standardní čtvercové pexeso (8x8) příliš veliké, a nechtěla je zmenšovat, aby se neztratilo jejich kouzlo. Proto vytvořila variantu o velikosti 6x7, která není sice obvyklá, ale zato se vám pohodlně vejde na obdélníkový stůl doma i v hospodě.

autor: dam
Spustit audio