Hluk lodí dělá z krabů mrzouty

27. únor 2013
Monitor

O vlivu hluku na mořské živočichy se nejčastěji mluví v souvislosti s kytovci. Postiženi ale mohou být i mnohem nenápadnější živočichové jako jsou korýši.

Krabi jsou rozšířeni po celé Zemi a mnoho druhů žije v rušných pobřežních vodách, kde je hlavním zdrojem hluku lodní doprava. Lodě nejsou ničím novým, takže by se dalo předpokládat, že krabi se jejich rámusení už dávno přizpůsobili. Biologové z Bristolské a Exeterské univerzity se to rozhodli prověřit experimentálně. V laboratoři krabům pouštěli nahrávky lodního hluku a sledovali, jak to ovlivní rychlost jejich metabolismus. Ta vypovídá o stresu, který krab zažívá.

Výsledky byly překvapivé: krabi na hluk reagovali zrychlením metabolismu. Nejvíce vystresovaní přitom byli největší jedinci, ti menší hlukem trpěli méně. Je to vůbec poprvé, kdy se ukázalo, že jedinci stejného druhu ale různé velikosti mohou na hluk reagovat odlišným způsobem. Z hlediska korýšů to není příliš dobrá zpráva. Zvýšený metabolický obrat nutí kraby přijímat více potravy. Ti pak tráví více času sháněním potravy a více se kvůli tomu vystavují riziku, že je uloví nějaký predátor.

Zdroj: University of Bristol

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.