Hnutí ANO má po sněmu nové vedení, poslanec Pilný kritizoval jeho volbu

Hnutí ANO má za sebou svůj třetí sněm. Bez překvapení a diskuzí zvolili jeho delegáti jak předsedu, tak jeho tým. Vládní uskupení dál povede Andrej Babiš, zastupovat ho bude podle očekávání šéf poslanců Jaroslav Faltýnek. Bezproblémový chod sněmu narušil pouze poslanec Ivan pilný, podle kterého byla volba místopředsedů předem dohodnutá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš je staronovým předsedou hnutí ANO

Andrej Babiš je staronovým předsedou hnutí ANO | Zdroj: ČTK

Andrej Babiš neměl při volbě předsedy konkurenta a o to víc času mu zbylo na přípravu projevu, ve kterém se opřel do vládních partnerů z ČSSD.

„Ve vládě teď sedíme - a rozhodně ne vždy pohodlně - se sociální demokracií, což je klasická velká politická strana. Paradoxně jedna z těch, proti které jsme vlastně vznikli. Je zatížena kontroverzní minulostí, je zvyklá přehnaně rozdávat z veřejných prostředků, čímž si zavazuje své voliče bez ohledu na možnosti státního rozpočtu,“ prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hnutí ANO má po víkendu nové vedení. Dění na sněmu shrnuje reportérka Věra Masopustová

Premiér Bohuslav Sobotka obratem Babišovi vzkázal, že lidé od koaličního kabinetu nečekají, že se bude zbytečně vzájemně napadat.

Po volbě šéfa vybral sněm hnutí ANO tým jeho nejbližších spolupracovníků. V jejich čele je první místopředseda Jaroslav Faltýnek. Ten se chce víc věnovat komunikaci s regiony.

„Zlepšit komunikaci v rámci hnutí na všech úrovních tak, aby členská základna neměla pocit, že přichází o nějaké informace,“ nastínil Faltýnek své záměry.

Napínavější byla volba řadových místopředsedů. Tři se sněmu podařilo zvolit už v prvním kole, čtvrtého pak až napotřetí. Skoro stejné to bylo i u osmičlenného předsednictva. Na osmém jméně se ale delegáti ne a ne shodnout, takže si nakonec odhlasovali, že jim vlastně sedmičlenné předsednictvo stačí.

Noví řadoví místopředsedové strany ANO (zleva) Jan Volný, Radmila Kleslová, Jaroslava Jermanová a Petr Vokřál | Foto: ČTK

V neděli pak už bez diskuse prošla úprava stanov hnutí. Nově by měly stanovy například zabránit účelovým zakládáním organizací tím, že musí mít minimálně pět členů, aby nevznikaly takzvané rodinné podniky. V podstatě ale všechny změny vedou k tomu, že konečné slovo o dění uvnitř hnutí bude mít pražské předsednictvo a v něm rozsáhlými pravomocemi předseda Andrej Babiš.

Pilný: Ve vedení jsou lidé, kteří mají ANO jako výtah k moci

Jediným z delegátů, kdo vystoupil s kritikou poměrů uvnitř hnutí, byl poslanec Ivan Pilný. Podle neúspěšného kandidáta na post místopředsedy byla volba předem dohodnutá a posouvá hnutí směrem ke standardním politickým stranám.

„Do čela hnutí by měli jít lidé, kteří mají dostatečné zkušenosti. Rozhodně si nemyslím, že by to měli být lidé, kteří mají jenom ambice a skutečně to používají jako výtah k moci,“ poznamenal Pilný.

Předvolební Speciál Martina Veselovského na téma ekonomika, Ivan Pilný | Foto: Filip Jandourek

První místopředseda Faltýnek jeho slova o předem domluvené volbě odmítl. Připustil jen dohodu, aby bylo ve vedení co nejvíc zástupců krajů. S Pilným nesouhlasí ani řadová místopředsedkyně ANO, starostka Prahy 10 Radmila Kleslová.

„Pan Faltýnek je předseda poslaneckého klubu, paní Jermanová je místopředsedkyně sněmovny, pan Vokřál je primátor města Brna, já jsme starostka stodesetitisícové městské části, pan Volný je poslanec a předseda plzeňské organizace. Já si nedovedu představit, že tito lidé, kteří jsou v už tak vysokých pozicích, by potřebovali být místopředsedy, aby se někam vytáhli,“ reagovala.

Pilný kvůli svým výrokům také čelil jedinému dotazu v odpolední debatě. Jedna z delegátek ho vyzvala, aby své tvrzení doložil. Když začal hovořit opřípravách sněmů v Ostravě a Praze, z pléna se ozvaly nesouhlasné reakce. Pilný se na to omluvil, že uvedl příklady, u nichž osobně nebyl.

ČRo, Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme