Hofburg i letos hostí kontroverzní ples krajní pravice, policie se chystá na velké manévry

Odpůrci i příznivci krajní pravice dnes večer projdou centrem Vídně. V sídle prezidenta, v Hofburgu, bude tradiční buršácký ples. Pořádá ho populistická strana Svobodných, která má ke krajní pravici blízko. Proti kontroverzní akci přímo v centru rakouské metropole každoročně protestují tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asi nejznámějším stanovištěm fiakrů ve Vídni je prostranství před Hofburgem

Asi nejznámějším stanovištěm fiakrů ve Vídni je prostranství před Hofburgem | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Gryffindor

Loňské protesty proti buršáckému bálu sice byly slabší než v předchozích letech a nechaly po sobě jen několik zraněných a malé hmotné škody, letos je ale rakouská policie znovu v pohotovosti.

Občanští aktivisté dlouhodobě kritizují, že stát nedokázal soukromou firmu spravující Hofburg - někdejší sídlo císaře, dnes domov rakouského prezidenta - přinutit, aby ples škrtla z plesového kalendáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontroverzním buršáckém plese ve Vídni mluvil Vojtěch Berger

Ráznější bylo UNESCO, které před čtyřmi lety kvůli buršákům vyřadilo všechny vídeňské plesy ze seznamu nehmotného kulturního dědictví.

Buršácké spolky, tedy oficiálně sdružení studentů orientovaných na konzervativní a národní hodnoty, mají blízko ke krajní pravici. Jejich tradice sahá až do 19. století, na konec napoleonských válek. V Rakousku buršáky zastřešuje populistická strana Svobodných. Ta má termín plesu rezervovaný i pro příští rok.

K buršáckému plesu patří i kontroverzní hosté ze zahraničí. V minulosti přijel zakladatel francouzské Národní Fronty Jean Marie-Le Pen, i jeho dcera Marine, na plese byli i zástupci belgických nacionalistů.

Letos by mohla přijet jedna z hlavních tváří německého protiislámského hnutí Pegida Tatjana Festerlingová. Je totiž zrovna ve Vídni a média spekulují, že by mohla jít i na ples.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme