HoloLens - brýle pro rozšířenou a virtuální realitu

23. leden 2015

Firma Microsoft spolu s novou verzí Windows 10 představila také nové speciální brýle HoloLens, díky nimž uvidíme virtuální trojrozměrné objekty tak, jako kdyby byly vnořené do skutečné reality kolem nás, třeba v rámci obývacího pokoje.

Zatímco brýle Oculus Rift se vydaly cestou čisté virtuální reality a brýle Google Glass cestou datové komunikace či dvourozměrného vizuálního komentování a datového obohacování reálných objektů, brýle HoloLens staví plnohodnotně na obecných základech tzv. rozšířené (augmentované) či smíšené (hybridní) reality. Uživatel s poloprůhlednými brýlemi HoloLens sice uvidí objekty fyzického světa kolem sebe, ale do této fyzické scenérie si bude moci navíc umisťovat virtuálně modelované 3D objekty podle své volby. Bude také moci kolem nich chodit a dívat se na ně ze všech stran.

Je však třeba poznamenat, že se u této technologie nejedná o aplikaci skutečné holografie. Podle vyjádření odborníků však nejde ani o zcela běžnou stereoskopii. Součástí dokonalé iluze je i prostorový zvuk. K dispozici bude také snímací senzor gest, podobný Kinectu, který uživateli zabezpečí interaktivnost zobrazovaných scén. Uživatel bude také moci používat hlasové povely. Zatím zde ovšem chybí technologie hmatového zážitku, hmatové zpětné vazby. V zásadě jde o rozvinutí starších technologií Microsoftu z let 2010-11, které nesly název Holodesk a projekt Baraboo a byly tehdy založeny na pevných, nepřenosných displejích.

V brýlích HoloLens si budeme moci spustit jakoukoliv aplikaci a zobrazit jakýkoliv model, který půjde otevřít na propojeném osobním počítači

Brýle HoloLens jsou sice zcela autonomní, ale mohou být připojeny bezdrátově k počítači. Kromě vlastního procesoru (CPU) a vlastní grafické garty (GPU) mají v sobě zabudovanou také speciální “holografickou” procesorovou jednotku (HPU). V brýlích HoloLens si samozřejmě budeme moci spustit jakoukoliv aplikaci a zobrazit jakýkoliv model, který půjde otevřít na propojeném osobním počítači (podpora ze strany PC však není pro základní funkce nutná). Proto si také bude moci uživatel s brýlemi Hololens prohlížet i 3D objekty, vnořené do webových stránek. Bude si je navíc moci aranžovat a upravovat na reálném pozadí, ve svém fyzickém prostředí.

Brýle HoloLens pro rozšířenou a virtuální realitu

Na druhou stranu, brýle HoloLens už našly své využití i ve světě čisté virtuální reality - ve světě 3D her, ale také například u řidičů robotických vozítek na Marsu (např. roveru Curiosity, s pomocí aplikace OnSight). Potenciální možnosti využívání těchto brýlí jsou doslova neomezené - od prostorových videohovorů, telekonferencí a teleprezence, přes spoustu možností práce s multimédii až po speciální tréninkové kursy v různých dovednostech a vědeckých oborech.

Zdroje: MIT Technology review, Gizmodo, Gizmag, WT Vox, Microsoft, Popular Mechanics, Wired, The Verge, Phys.Org, Popular Science

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio