Hongkong má novou správkyni. Volba komunistické favoritky vyvolala protesty

27. březen 2017

Novou správkyní Hongkongu se v neděli podle očekávání stala Carrie Lamová, favoritka pevninské čínské komunistické vlády. Její zvolení se neslo ve stínu demonstrací. Odpůrci Lamové si stěžují na to, že hlasování o novém správci Hongkongu bylo nedemokratické. O tématu se rozepisuje rakouský list Die Presse.

Lamová se stala první nejvýše postavenou ženou ve Zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky Hongkong. Ačkoliv její protikandidát, bývalý ministr financí John Tsang, je u veřejnosti oblíbenější, volební komise složená převážně z příznivců komunistické vlády v Pekingu podpořila Lamovou.

To vzbudilo nevoli u části obyvatel, kteří celou volbu považují za nedemokratickou a žádají svobodné volby. Lamová od komise obdržela 777 hlasů, kdežto Tsang jen 365 hlasů, informuje Die Presse a dodává, že na rozdíl od Lamové měl Tsang podporu ze strany prodemokratické opozice. Nezískal si však podporu v Pekingu.

Třetí uchazeč o post správce byl někdejší soudce Woo Kwok Hing, ten však získal pouhých 21 hlasů. Už před zahájením sčítání hlasů se před kongresovým centrem, kde se volba uskutečnila, shromáždilo několik stovek prodemokratických aktivistů.

Svobodné volby se konat nebudou

Demonstrujícím se dokonce podařilo prorazit ochranné zátarasy, policejní kordon jim však zabránil dostat se až k budově kongresového centra. List Die Presse dále informuje, že aktivisté nesli transparenty s nápisy jako „lži,“ „nátlak“ a „přikrášlování“. „Žádáme volební právo,“ znělo často z davu protestujících. List pokračuje, že protestní průvod zorganizovali známý studentský prodemokratický aktivista Joshua Wong, poslanec za Ligu sociálních demokratů Leung Kwok-hung a nejmladší, dnes 23 letý, poslanec parlamentu Nathan Law.

I během veřejného sčítání hlasů se z publika v kongresovém centru ozývaly protestní výkřiky. K zajištění pořádku byly nasazeny tisícovky policistů, ale neohlášené demonstrace nakonec proběhly v klidu, píše list a dodává, že v Hongkongu se sešli i příznivci Pekingu, aby vyjádřili podporu čínské vládě.

„Deštníkové hnutí“, které loni vyústilo v 79 dní trvající prodemokratický protest, je nejvážnější výzvou čínské vládě jedné strany od demonstrací na Náměstí nebeského klidu před více než čtvrtstoletím

„Naše shromáždění je radostné, jiné než to, na druhé straně,“ řekl listu jeden z pročínských aktivistů a ukázal na skupinu prodemokratických demonstrantů. Mnozí ze sedmi milionů obyvatel Hongkongu jsou však zklamáni z toho, že jim Peking – jak už několikrát sliboval – stále neumožní hlasovat ve svobodných volbách.

Kvůli tomu post správce Hongkongu neustále obsazují příslušníci hospodářské elity a jiných zájmových skupin, které profitují ze vztahů s Pekingem, připomíná list Die Presse a pokračuje.

Kritici se po výhře Lamové v Hongkongu obávají nových nepokojů. Prodemokratické hnutí Occupy Central, jehož symbolem se stal žlutý deštník, v roce 2014 ochromilo části této asijské hospodářské a finanční metropole. Tehdejší protesty patřily k největším od roku 1997, kdy se Hongkong vrátil z britské správy zpět Číně. Vláda v Pekingu tehdy přislíbila, že do roku 2017 dovolí občanům Hongkongu volit správce demokraticky.

Účelové obvinění?

Lamová se úřadu ujme 1. července a nahradí tak svého předchůdce, taktéž Číně nakloněného Leunga Čchun-jinga, který se údajně z rodinných důvodů kandidatury vzdal. Inaugurace Lamové se uskuteční v rámci oslav dvacátého výročí ukončení britské správy Hongkongu a podle dostupných informací by se jí měl zúčastnit i čínský prezident Si Ťin-pching, uzavírá rakouský list Die Presse.

Devět hongkongských prodemokratických aktivistů mezitím uvedlo, že budou obviněni v souvislosti s protesty z roku 2014. Jak uvádí BBC, aktivistům to údajně oznámila policie. Ve skupině jsou tři organizátoři demonstrací hnutí Occupy Central. Podle BBC předpokládají, že je úřady obviní z rušení veřejného pořádku.

Hongkong

BBC si všímá, že zpráva o chystaném obvinění devíti prodemokratických aktivistů se objevila v pondělí, den poté, co zvolená správkyně Lamová slíbila uklidnit spory. „Chci společnost sjednotit,“ ujistila Lamová. Zdůraznila také, že je třeba dodržovat zákony. Tolik server BBC.

autor: rer
Spustit audio