Hopsající zámotky motýlích housenek

21. srpen 2013

V pralesích jihovýchodní Asie jsou k vidění hopsající zámotky z listů. Skrývají se v nich housenky motýlů, které bojují o život.

Housenky okenáčů druhu Calindoea trifascialis začínají svou proměnu v motýla vysoko v korunách stromů, kde si vytvoří zámotek z ukousaného kusu listu. V něm se intenzivně se vrtí, dokud se zámotek neuvolní od zbytku listu a nespadne na povrch pralesní hrabanky. Ani tady ale housenka nezůstane v klidu: uvnitř zámotku prohýbá své tělo tak, že zámotek začne poskakovat. Jedním skokem překoná vzdálenost asi jednoho centimetru.

Dvojice vědců z Torontské univerzity, která zámotky okenáčů studovala v pralesích Vietnamu, zjistila, že jejich pohyb není náhodný, ale řídí se intenzitou světla. Svým hopsáním se zámotek snaží dostat co nejdále od nejintenzivnějšího světla a schovat se do stínu. Výsledky experimentů prokázaly, že toto hopsání je pro housenky okenáčů vysoce rizikové, protože k nim připoutává pozornost mnoha predátorů. Ještě nebezpečnější je pro ně ale zůstat na slunci, které by brzy způsobilo přehřátí a vysušení jejich těl.

VIDEO

Zdroj: Biology Letters

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.