Hořice připravují nový územní plán. Jaké zásadní změny přinese?

23. květen 2016

Hořice v Podkrkonoší by se mohly do roka dočkat nového územního plánu. Ten současný je už podle radnice zastaralý a požadavkům 8 a půl tisícového města přestává vyhovovat. Aktuálně je návrh nového plánu zveřejněný na úřední desce a veřejnost má 30 dnů na podání připomínek. S podrobnostmi vás seznámí reportér Ondřej Vaňura.

Co konkrétně nový plán přináší?
Na první pohled těch zásadních novinek tolik není. Počítá ale například s dalšími plochami pro bydlení, ty plochy ale nejsou příliš velké, v podstatě velikostí odpovídají městu, které má přes 8 a půl tisíce obyvatel. Radnice počítá s dvěma oblastmi pro tuto výstavbu - v jižní části města a v severní části. Z 90 procent jsou pro výstavbu v budoucnu určené pozemky, které jsou v majetku města.

Jaké změny návrh územního plánu přináší co se průmyslu týče, to vysvětluje architekt a zároveň místostarosta Hořic Martin Pour zvolený za TOP 09: „V rámci průmyslu nebo nějakých zásadních ploch zde těchto rozvojových ploch není mnoho, protože nejsou vyňaty ze zemědělského půdnho fondu. A pro výstavbu fabriky zde máme dvě lokality i u stávající komunikace R35."

Zatím ale není žádný konkrétní zájemce o vybudování dalších průmyslových staveb.

Co se bude dít s návrhem územního plánu dál?
Teď je zveřejněný na úřední desce. Až do 16. června trvá lhůta na připomínky dotčených orgánů státní správy, to znamená například památkářů nebo ekologů. No a samozřejmě se k tomu návrhu může vyjádřit a podat připomínku i veřejnost.

Protože ten návrh je opravdu rozsáhlý, tak ho stavební úřad nemohl celý vyvěsit na tu fyzickou úřední desku. Nicméně kompletní materiály jsou k dispozici na webu města, tedy na adrese www.horice.org

Hořice - územní plán - předpokládané zábory půdního fondu

Po 16. červnu pak město vyhodnotí připomínky a pokusí se je zapracovat do návrhu územního plánu a vznikne jeho takzvaný čistopis. Ten pak bude následně opět vyvěšený k případným posledním připomínkám.

Dá se odhadnout, kdy by konkrétně mohl nový územní plán platit?
To jen velmi těžko, zmíněný proces je běh na dlouhou trať, navíc potom musí ten návrh samozřejmě schválit zastupitelstvo. Místostarosta Hořic Martin Pour odhaduje, že by k tomu mohlo dojít v polovině příštího roku.

Dodejme, že na tom novém územním plánu už město pracuje pátým rokem. Ta dlouhá doba byla způsobena například i zdržením ve výběrovém řízení na zpracovatele plánu.

Hořice - územní plán - koordinační výkres
autor: ova
Spustit audio