Horké léto způsobilo v Rusku přemnožení arktických komárů a tarantulí

Klimatické změny se projevují všude a mají často nepředvídatelná následky. Například v Rusku způsobilo letošní nezvykle teplé léto přemnožení komárů, sarančat ale třeba i tarantulí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z exotických pavouků v expozici Svět hmyzu

Jeden z exotických pavouků v expozici Svět hmyzu | Foto: ZOO Dvůr Králové

Část Ruska patří k arktickým oblastem, kde jsou tundry a tajgy. Na jihu země se ale nachází i velmi bažinaté části, v kterých bývají tradičně s hmyzem mnohem větší problémy.

Kvůli klimatickým změnám se ale bezobratlí přemnožili i v oblastech daleko na severu. Britští vědci letos celou arktickou část Ruska pozorovali a ohlásili zvýšený výskyt arktických komárů, podobné výsledky zaznamenali i ruští vědci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadu klimatických změn na ruskou faunu mluví Martin Dorazín

Rychlost oteplování Arktidy se podle nich za posledních sto let zdvojnásobila. Hrozí tedy, že populace arktických komárů neustále porostou a místním obyvatelům budou působit velké problémy.

Objevily se i zprávy o zvýšeném výskytu tarantulí. Konkrétně tarantule jihoruské, domácím druhu, který se kvůli horkému létu přemnožil v Burjatsku na Sibiři.

Obyvatelé si stěžovali na invazi tarantulí do jejich obydlí. Nicméně tito pavouci nejsou člověku nebezpeční a většině lidem jsou jen nepříjemní.

Martin Dorazín, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme